A civilizáció kényelmes vívmányairól nem mindig könnyű lemondani (freeimages / night-flyway-3-1224628)
A civilizáció kényelmes vívmányairól nem mindig könnyű lemondani (freeimages / night-flyway-3-1224628)

Valószínűleg a nagyvárosi emberek többsége legalább néha elgondolkodik azon, hogy milyen jó is lenne a piszkos város zajától távol, egy tiszta, zöld és madárcsicsergős vidéken lakni. Vannak, akiknek annyira elegük lesz a civilizáció ártalmaitól, hogy vesznek egy nagy levegőt, kilépnek a komfortzónájukból és ténylegesen vidékre is költöznek. Mások pedig óvatosabban, megfelelő előkészületek után mozdulnak. A többi álmodozó városlakót is a sokszor csak 2 tényező tartja vissza. 1. nem szeretne lemondani a megszokott (mozgásszegény, fotelban ülős) kényelméről, biztonságáról(?) és bőséges kulturális lehetőségeitől. 2. tart a vidéken rá váró nehézségektől, az elemekkel való küzdelmektől, a többnyire sok fizikai munkától. Mert az igazi vidéki életnek szerves velejárója a minél teljesebb körű önellátó életmód, a sok mozgás. De nemcsak ezek.

Az önellátásban való sikeres boldoguláshoz hasznos rendelkezni a Természet adta, végtelen és ősi tudást, képességeket és készségeket jelentő “diplomával”. Ilyet nem nagyon lehet semmilyen emberi tanintézményben szerezni, csak a szürke hétköznapi jelenű gyakorlatban. Habár a papírpártiak megmosolyogják az “Élet iskoláját”, szimplán az állami bizonyítványokkal vidéken vagy a vadonban sokszor gyorsan éhen lehet halni…

Minden emberben ott lakozik az önellátó életmód képessége

Anasztáziának, Vlagyimir Megre regénybeli szibériai remetenőjének megvan az ősi önellátó tudása. Ennek egyik fontos része, hogy nincsenek a civilizáció által elaltatva és beszűkülve a természetes, ősi képességei, a kifinomult érzékszervei. Jól használja a szemét, az orrát, a fülét, az ízlelését, a tapintását, az ösztönét és a józan paraszti eszét is, így tud mester lenni az önellátó életmód terén, még Szibériában is. Ez a végtelen tudás segít neki folyamatosan jelenben és intenzív kapcsolatban lenni az élő és élettelen világgal, növényekkel, állatokkal és az egész Világegyetemmel. Érti a működésüket, tud velük kommunikálni, segíteni nekik, segítséget kérni tőlük.

Családi birtokok, szeretet-terek: arany középút

Civilizációs önellátó életmód: arany középút (freeimages / farm-fresh-eggs-1235249)
Civilizációs önellátó életmód: arany középút (freeimages / farm-fresh-eggs-1235249)

A regénybeli remetenő ősi tudása valószínűleg egyenesen ijesztő egy civilizált ember számára, aki fel sem tudja fogni, hogy hogyan juthatna hozzá akár csak hasonlóhoz is. Viszont, ha mégiscsak elindulna valahogyan az önellátás útján, és hogy könnyebb legyen a kezdet, vagy akár az egész, Anasztázia ebben is segít. Van rá ötlete, hogy hogy hogyan lehet együtt működtetni a civilizáció vívmányait a tisztább vidéki élettel. “Családi Birtokokból” álló kis települések létrehozását javasolja. Ezeket körülbelül 1 hektáros alapterületű családi gazdaságoknak képzeli el, ahol az ott lakók kialakíthatják saját „Szeretet Terüket”. Meglátása szerint, ha mindenki így tenne a Földön, akkor egyszer csak az egész Föld egy nagy Szeretet Térré változhatna. Részletes leírást ad ennek a gyakorlatban való megvalósításáról, kezdve a kertészkedéstől, a különleges magültetéstől egészen a börtönbüntetésüket töltő raboknak a saját Szeretet Terükbe való visszavezetéséig.

(A cikk célja az volt, hogy felkeltse a kíváncsiságot Anasztáziáról, a szibériai remetenőről szóló regények iránt, remélhetőleg sikerült!)

Vajon mi lenne Önnek a pont itt, pont most a megfelelő önellátásban elindító lehetőség, eszköz? Szükség van a változtatáshoz további támogatásra, segítségre, motivációra? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Ezek is megfontolandók:
Vlagyimir Megre (Szibériai) Anasztázia könyvei
https://www.agraroldal.hu/paraszt-tudnivalok.html
https://morzsafarm.hu/a-kerteszkedes-mint-terapia-mukodik/

Illetve egész pontosan, nem is maga a fájdalomtest az élet megrontója, hanem az, ha nem vesszük észre a fájdalomtestünket, ha nem tudjuk kezelni, feloldani, ha nem sikerül kikerülni belőle… Hogy mi is az a fájdalomtest? Eckhart Tolle A most hatalma című könyvében ír róla, és egy lehetséges kezelési módját is bemutatja részletesen. Ez az írás egy kedvcsináló szeretne lenni a könyv elolvasásához, hangoskönyvben való meghallgatásához!

Fájdalomtestek: megkövült jelenromboló szokások (freeimages / anger-management-1422668)
Fájdalomtestek: megkövült jelenromboló szokások (freeimages / anger-management-1422668)

Történt-e már vajon olyan furcsaság velünk, hogy körülöttünk csodás volt az idő: kellemesen sütött a nap, kék volt az ég, de nem tudtunk ennek örülni, mert a saját elménk borongós gondolataiba voltunk beleburkolózva? És történt-e már ennek az ellenkezője is: villámlott és dörgött, és valamiért mégis fel voltunk dobódva, úsztunk a boldogságban? Vajon amikor ilyen történik velünk, tudatában vagyunk-e mindkét állapotnak, észrevesszük-e őket? Azaz, érzékeljük-e egyidejűleg, hogy a gondolataink éppen hol kalandoznak, és eközben például épp gyönyörűen sárgállanak a fákon a levelek? Ezek a történések mind a MOST-ban jelennek meg! Ha egyre jobb közérzetet szeretnénk magunknak, ha fejlődni szeretnénk, ahhoz először is hasznos észrevennünk, érzékelnünk, tudatosítanunk, pontosan beazonosítanunk magunkban és körülöttünk mindent, ami MOST VAN. A történéseket, helyzeteket, állapotokat, ellentéteket, zavarokat; a fájdalomtesteket is.

Jelenből elvivő fájdalomtestek és a most hatalma

Amikor nem vesszük észre, hogy mi történik körülöttünk pont akkor, pont ott, hanem csak azt nézzük, hogy mi zajlik az elménkben, valószínűleg éppen egy vagy több fájdalomtestünket dédelgetjük vakon. Fájdalomtestből sok is lehet bennünk, a rokonságunkból és a kultúránkból szoktuk lemásolni, átvenni őket. Megismerhetők többek között onnan, hogy vagy a múltba, vagy a jövőbe visznek minket lelkileg. Rosszullétekkel is együtt járhatnak, minimum rontják, de akár nyomorba is dönthetik az életminőségünket, veszélybe is sodorhatják az életünket. Elég csak arra gondolnunk, mi történhet akkor, ha például haragos dúló-fúló állapotban, körülnézés nélkül lelépünk az úttestre!

Mi a neve a fájdalomtestnek? Kereszt, sárkány, traumaemlék, stressz, …

Miután az előző pontban kiderült, hogy ilyen nagy hatással van az életünkre az Eckhart Tolle által fájdalomtestnek nevezett jelenség, talán érthető lesz, hogy valójában nagyon sok helyen és kultúrában tudnak róla. Csak éppen másképp nevezik… és más megoldási javaslataik is vannak rájuk. Íme néhány a fájdalomtest kifejezései közül, a teljesség igénye nélkül:

A most hatalma, harag fájdalomtest feloldási lehetőség: box (freeimages / my-courageous-neigbour-1431347)
A most hatalma, harag fájdalomtest feloldási lehetőség: box (freeimages / my-courageous-neigbour-1431347)
  • Kereszt (vagy púp) a hátunkon – ezt a szókapcsolatot valószínűleg nagyon sokan hallották már: egész életen át viselt, olykor újra és újra eszünkbe jutó lelki terheket takar.
  • A népmesékben egy sárkány, akivel meg kell vívnunk a harcunkat (nem Süsü az).
  • Traumatikus élmény, emlék, sokk: a pszichológia szerint az embernek a számára veszélyes helyzetre adott érzelmi reakciója.
  • Rossz beidegződés – ez a neurológia nyelvezete.
  • Alacsony tudatszint: David R. Hawkins tudatskáláján a 200-as alatti szintek: szégyen, bűntudat, félelem, harag, stb. megnyilvánulása.
  • Stressz – Selye János, a magyar származású orvos kiterjedt kutatásokat folytatott az általa stressznek elnevezett élettani folyamatokról.
  • Konfliktus – egy holisztikus szemléletű német orvostól származó kifejezés.
  • Egyensúlyvesztés – a keleti kultúrában a két pólus: az aktivitás és a passzivitás egyensúlyának felborulása.
  • Szenvedés: például a buddhizmus és a homeopátia kifejezése.
  • Az agyféltekék szétkapcsolódása, együttműködésének megszűnése – ez a kineziológia észrevétele.
  • és így tovább.

Vajon mi lenne Önnek a pont itt, pont most a megfelelő fájdalomtest kezelő-feloldó lehetőség, eszköz? Szükség van a változtatáshoz további támogatásra, segítségre, motivációra? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Ezek is megfontolandók:
(1) Stressz