Kertészkedés otthon: retekmag csíráztatás (a szerző fotója)
Kertészkedés otthon: retekmag csíráztatás (a szerző fotója)

Az előző, házi kertészkedésről szóló írásból kimaradt egy fontos lehetőség, kezdő lépés: a csíráztatás, körülbelül a szobanövények gondozásának szintjéről. A természettől eltávolodott 21. századi, rohanó életmódunkban többek között azért lehet nagyon hasznos, ha a konyhában magokat csíráztatunk, mert rajtuk keresztül megfigyelhetjük a magok működését. Ezt a tapasztalatot utána a kertben is jól hasznosíthatjuk. Érdekes, izgalmas élmény látni, ahogyan a mag burka megreped, ahogyan a csíra kibújik a maghéjból, ahogyan ledobja magáról a maghéjat és növekszik a kis zöld növény. A fejlődésének gyorsasága és finom íze miatt kezdőknek javasolt a retekmaggal kezdeni, amelyből 2-3 nap alatt fogyasztható, retekízű csíra fejlődik ki. Így a kertészkedés otthon gyors sikerélményt ad, nem igényel nagy türelmet, és olyan nagyon el sem lehet rontani.

(Azt valószínűleg a legtöbben tudják, az Interneten található számos forrásból, hogy a csírák gazdagok tápelemekben és vitaminokban, remek “táplálék kiegészítők”. Támogatják a tápanyagok felszívódását és a salakanyagok kiürülését az emberi testből. Rendszeres fogyasztásuk fittebbé tesz minket…)

Mini kertészkedés otthon: csíráztatás hozzávalók

 • Egymásba rakott, többszintű, emeletes szita formájú (műanyag) csíráztató tál (bioboltokban beszerezhető – ha nincs, jó lehet egy egyszerű befőttes üveg is, de abban kicsit máshogy kell csíráztatni)
 • Csíráztatásra való, bio vetőmag (bioboltokban beszerezhető)
 • Víz (megfelel a csapvíz is, de ha esővíz minőségű vizet szeretnénk, hasznos lehet a víz mágneses kezelése)

Csíráztatás lépései:

  1. Fél evőkanálnyi magot szórunk a csíráztató tál szintjeire.
  2. Reggel-este szórófejes kannával picit meglocsoljuk őket felülről. Nagyon kevés víz is elég, épp hogy picit nedvesek legyenek.
  3. El kell kerülni a bepállást. Ezt például úgy lehet elérni, hogy szellőztetjük a magokat a szintek cserélgetésével: naponta 3x a legalsó szintet legfelülre tesszük (így egyenletesebben kapnak a növények fényt is).
   Retekcsírák dobozban - mehetnek a hűtőbe (a szerző fotója)
   Retekcsírák dobozban – mehetnek a hűtőbe (a szerző fotója)
  4. Amikor egy csíráztató szinten a növények elég nagyok lettek, szűrőbe téve vízcsap alatt lemossuk őket, betesszük egy műanyag dobozban a hűtőbe, ahol egy hétig elállnak.
  5. A csíráztatótál kiürült szintjét mosogatószeres vízzel alaposan elmossuk, tiszta vízzel leöblítjük (fontos a higiénikus kezelés). Majd szórható a tál szintjére a következő adag mag, kezdődhet a csíráztatási folyamat elölről – így folyamatos lesz a reggeli biozöldség ellátásunk.

Házi vajjal megkent kovászos kenyérre téve nagyon finom a retekcsíra. A kis növény gyökerét inkább ne fogyasszuk el, csak a felső részét. Jó étvágyat!

Folytatása következik!

Nehezen indul be a kertészkedés, túlságosan fél, hogy valamit elront, szükség van hozzá további támogatásra, segítségre? A Moksa Cseppet és a Moksa Greent próbálta már?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Lásd még:
(1) Csíráztatás

Tértisztítás egyszerűen, aromás növényekkel (freeimages / lavender-1420063)
Tértisztítás egyszerűen, aromás növényekkel (freeimages / lavender-1420063)

Miután egy helyiségben emberek vitatkoztak, vagy agresszív filmet néztek, egy újonnan belépő társuk azt állapíthatja meg, hogy “vágni lehet a feszültséget” a levegőben. Valami szemmel láthatatlanul ott maradt az előzményekből, nemcsak az elhasznált oxigén… Azt is szokták észrevételezni egymásba szerelmesek embereknél, hogy “izzik köztük a levegő“, valami van! Ezeket a “valamiket” nevezhetjük az emberek elektromágneses lenyomatának, töltésének, egyfajta “elektroszmognak”. Emlékezzünk: az emberi testben – többek között – a sejtek kommunikációja és az idegek működése is elektromágneses jellegű, tehát az ember mindennapi tevékenysége bizony hagyhat elektromágneses nyomokat maga után… És vajon lehetséges-e, hogy ezek a nyomok, töltések kezelés nélkül hosszabb ideig ott maradnak a levegőben, a térben? És lehetséges-e, hogy nem segítenek az ott tartózkodóknak általános egyensúlyban lenni, ezért érdemes valamit kezdeni velük? Holisztikus keleti körökben így gondolják, ezért takarítás után a láthatatlan elektromágneses nyomokat is kezelni szokták – ezt tértisztításnak, térharmonizálásnak nevezik. Lehet többféleképpen végezni, létezik tértisztítás egyszerűen és bonyolultan is.

Mindenféle megfelelő tértisztítás azt eredményezi, hogy a helyiségbe sokkal jobb érzés lesz belépni.

 

Mindennapi, meglepő, alapszintű tértisztítás egyszerűen

Akár hisszük, akár nem, ha foglalkozunk az otthonunkkal, alapszinten minden nap szoktunk benne teret tisztítani! Például:

 • A szellőztetéssel: a friss levegőn és az oxigénen kívül, illetve azzal együtt láthatatlan természeti lenyomatokat, töltéseket is beengedünk az ablakon / ajtón. És ugye más eredményű tevékenység szellőztetni egy városban, és más vidéken… Ha több a fa a környéken, több harmonikus töltés és kevesebb szennyeződés jön be.
 • Térharmonizáló eszköz, "hangszer": (szél)csengő (freeimages / bell-1310573)
  Térharmonizáló eszköz, “hangszer”: (szél)csengő (freeimages / bell-1310573)

  A jó minőségű, bio növényi alapanyagokból készült illóolajak párologtatásával, füstölő vagy méhviasz gyertya égetésével. Ezekkel sok esetben a levegőt is megtisztítjuk a patogén mikrobáktól. A laboratóriumban, művi úton előállított ugyanazon vegyületeknek nincs meg ugyanaz a kedvező hatása, mint a megfelelő módon termesztett-kezelt növényekből kinyert vegyületeknek. Valószínűleg hiányzik belőlük a lélek, a harmonikus természeti töltés! Fontos, hogy a párologtatás során kerüljük az illóolaj megégetését, mert tönkremegy az illóolaj, tehát az aromalámpás levegőbe juttatási mód sajnos nem a legszerencsésebb.
 • A számunkra kellemes, harmonikus zene vagy hangok hallgatásával, különleges hangszerek használatával. Aki vett már részt hangtál foglalkozáson, vagy hallott már handpan dobolást, tudja, miről van szó. Ehhez hasonló célt szolgál a templomi harangozás is, csak egy egész település(rész) esetében.

   

 • A növények, a kert esővízzel való öntözésével… ki nem hallott még arról, hogy akárhogy is locsoljuk a növényeket a vezetékes (csap)vízzel, soha nem lesznek olyan szépek, mint amikor esővizet kapnak? Az esővíz is hordozza a láthatatlan természeti lenyomatot, töltést.
 • És így tovább. Lehet még sorolni a teljesen hétköznapi példákat, amikről nem is tudtuk eddig, hogy velük tértisztítást – térharmonizálást is végzünk.

Tértisztítás emelt szinten

A keleti kultúrákban ennél is tudatosabban űzik a tértisztítást a lakóépületekben. Adott a protokoll, hogy hogyan kell végezni, milyen különféle eszközök szükségesek hozzá. Ezek lehetnek a fentebb már említett füstölők, gyertyák, hangot adó eszközök (csengő), de szoktak használni virágokat, ásványokat és sót; illetve a saját két kezüket tapsolás útján.
A továbbiakról érdemes térrendezés témájú cikkekből és könyvekből tájékozódni.

Folytatása következik!

Rend a lelke mindennek. Rendrakhatnékom, lomtalaníthatnékom, tértisztíthatnékom van? Mivel kezdjem? Mi az, ami most úgymond “adja magát”? Így is nehezen megy a rendteremtés, szükség van hozzá további támogatásra, segítségre? A Moksa Cseppet és a Moksa Greent próbálta már?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Lásd még:
Moksa Iskola – Rend

Kapcsoljuk ki a lomokat az életünkből! Mentális önvédelem a kacatok ellen (freeimages / power-1418953)
Kapcsoljuk ki a lomokat az életünkből! Mentális önvédelem a kacatok ellen (freeimages / power-1418953)

Az idei tavaszi lomtalanításkor sok felesleges kacatot kellett az otthonunkból kiszelektálnunk, ami sokáig tartott és fárasztó volt? Ez vajon azért van, mert hosszú ideig nem lomtalanítottunk, és felgyűlt mindenféle tárgy – lehet, hogy nem sikerült magunkat és az otthonunkat elég fontosnak tartani ahhoz, hogy kellő időt szánjunk rá? Vagy nem sikerül szelektálni folyamatosan és elég ügyesen a hétköznapokban, hogy mit viszünk haza és mit nem? Mindkét esetben érdemes munkálkodni a kacatok felgyűlésének megelőzésén. Például megfelelően átalakított életmóddal észrevenni, tudatosítani és csökkenteni a tudat-összezavaró tényezőket, amelyek kacatok hazavitelére késztetnek. Mindez egyfajta “mentális önvédelem”, és azért van rá szükség, hogy minden évben szintet léphessünk az életünk rendrakásában, lomtalanításában. Mert ha folyamatosan az otthonunkat kell lomtalanítani, akkor nehezebben kerülnek sorra az emberi kapcsolataink, üzleti ügyeink is. Kapcsoljuk ki a lomok beáramlását az életünkbe, és vele a pénzünk kiáramlását is az életünkből!

Emlékezzünk: a mindenféle, számunkra valójában felesleges lomok és kacatok elveszik az életerőnket, kapacitásunkat, figyelmünket, PÉNZÜNKET, amikor hazavisszük, tároljuk, kiszelektáljuk őket. Ezt a figyelmet és kapacitást sokkal hasznosabb, teremtő tevékenységekre, alkotó hobbikra is fordíthatnánk. Segítsünk az elménknek, hogy sikerüljön ezt megoldania!

Mentális önvédelem a média tudat-befolyásolásával szemben

Milyen tudat-összezavaró tényezők léteznek a 21. században, amelyek számunkra haszontalan és élővilágot károsító lomok vásárlására és felhalmozására késztetnek minket? Például ilyenek a média reklámai: televízióban, rádióban, újságokban, Interneten, plázákban és egyéb hasonló helyeken látott-hallott hirdetések, kirakatok. És mit tehetünk ellenük? Ezt valószínűleg egyértelmű: amikor csak lehet, ki kell kapcsolni a televíziót, rádiót, letenni az újságot, kerülni a boltokat – illetve erősen megválogatni, hogy mit nézünk / hallgatunk bennük. Maximum kreatív meséket és ismeretterjesztő műsorokat érdemes beengednünk az otthonunkba és az elménkbe. Azokat is módjával, mert lehet bennük csábos tudat-összezavaró, pénzrabló tartalom elrejtve. Ezek beengedése helyett inkább menjünk ki a természetbe, kertészkedjünk, éljünk egy építő hobbinak, sportoljunk valami számunkra kellemeset. Az ülve való médianézés úgyis mozgáshiányt is okoz!
A lomcsökkentéshez segítségül hívhatjuk a hulladékcsökkentők úgynevezett “5K” szabályát is: “Köszönöm, nem kérem.”, “Kevesebbel is beérem.”, “Kijavítom, tovább használom.”

Az ember mentális ereje a konnektorban keresendő?

Az ember elektromágneses lény is (freeimages / electrocardiography-1546410)
Az ember elektromágneses lény is (freeimages / electrocardiography-1546410)

Sajnos a médiát hordozó elektromágneses eszközök keltette elektroszmog is tudat-összezavaró hatású lehet. Talán még nem eléggé közismert, hogy – többek között – az emberi testben a sejtek kommunikációja és az idegek működése is elektromágneses jellegű. Az elektroszmog mindezekre nem feltétlenül kiegyensúlyozó hatással szokott lenni. Vannak is emberek, akik az elektroszmogot kifejezetten érzékelik; mások csak azt veszik észre, hogy nem alszanak jól, lehangoltak, agyalnak, de nem tudják, hogy mitől. Mindenesetre műszerrel is jól mérhető az áram alatt levő készülékek keltette elektromágneses tér, elektroszmog. Ezt érdemes csökkenteni, legalább alvás idejére: a nélkülözhető elektromos gépek kikacsolásával / áramtalanításával, a wifis kütyük repülő üzemmódba helyezésével. Ha társasházban lakunk, akkor a szomszédokra is meg kell próbálni valahogy hatni, hogy ők is cselekedjenek hasonlóan, a közös egészségünk érdekében kapcsolják ki a wifit.

Ennek az egyfajta elektromágneses – mentális önvédelemnek lehetnek még fokozatai. Például sok szobanövény csökkenti az elektroszmogot, tisztítja a levegőt, tehát tartsunk és gondozzunk otthon szobanövényeket. Továbbá le is lehet árnyékolni az otthonunkat a kívülről jövő elektroszmog ellen megfelelő tapétával vagy falfestékkel, és így tovább.

Folytatása következik!

Rend a lelke mindennek. Rendrakhatnékom, lomtalaníthatnékom van? Mivel kezdjem? Mi az, ami most úgymond “adja magát”? Így is nehezen megy a rendrakás, szükség van hozzá további támogatásra, segítségre? A Moksa Cseppet és a Moksa Greent próbálta már?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Lásd még:
David R. Hawkins könyvei: Elengedés – Az önátadás útja
Moksa Iskola – Rend
Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

A megfogható és nem megfogható emberi szinteken is elvégzett (öko) tavaszi lomtalanítás után (és közben) jöhet a tavaszi nagytakarítás. Természetesen, a hosszú távú hatékonyság érdekében ez is a megfogható és a nem megfogható emberi szinteken is egyaránt végrehajtandó. És itt is érdemes tovább egyszerűsíteni a dolgunkat nemcsak általánosan, hanem konkrét (öko) tavaszi nagytakarítás tippek alkalmazásával is!

Tavaszi nagytakarítás tippek – kerüljük a felesleges kémiai terhelést

Takarítsunk olcsó, egyszerű, környezet- és életbarát szerekkel, mert sajnos az emberi testre káros, összetett takarítószerek is viszik az energiánkat. Az csak az egyik dolog, hogy ezek a pénztárcánkat feleslegesen terhelik meg… Ha a tüdőnknek, májunknak, vesénknek, bőrünknek, nyirokrendszerünknek is plusz és felesleges munkát adunk azzal, hogy a belélegzett / bőrön keresztül felszívódott toxinokat kell kitakarítania, az sajnos közérzetromboló és energiarabló lesz számunkra. Ellenben, ha például mosószódát, szódabikarbónát, citromsavat, és megfelelő illóolajakat használunk a takarításhoz, az megkönnyebbítő, ellazító és felvillanyozó hatással lehet ránk nézve.

A kezem itt, az elmém ott?

Különös tavaszi nagytakarítás tippek (freeimages / mop-1431228)
Különös tavaszi nagytakarítás tippek (freeimages / mop-1431228)

Avagy, ha unjuk a (tavaszi nagy)takarítás monoton rutinfeladatait, mit lehet közben egyszerűsítő unaloműzőnek igénybe venni? Vannak olyan nem monoton feladatok, amikor a feladatra kell koncentrálni (pl a ruhák válogatása). Továbbá vannak olyan monoton rutinmunkák is, amik mellett lehet másra is figyelni (például ilyen lehet a mosnivaló bepakolása a mosógépbe, a felmosás, az ablakmosás vagy a vasalás). Utóbbiaknál hasznos lehet (ha épp olyan kedvünk van), ha például bekapcsoljuk a rádiót, zenét hallgatunk, fél szemmel jó filmeket nézünk – sok háziasszony erre már magától is rájött. Azonban ilyenkor is érdemes odafigyelni, hogy mit engedünk be az elménkbe – jobban járunk, ha a rádiót ijesztő (és hamis) rémhírek terjesztése közben kikapcsoljuk.

Nem mellesleg, létezik még legalább plusz egy lehetőség: a 21. századi modern technika nagy ajándéka, hogy egyre több online, digitális oktatási tananyag kapható hanganyag, videók formájában. Ezekkel hasznossá tehetjük a házimunka idejét és tanulhatunk érdekes dolgokat. Sőt, a digitális eszközeinket használva mi is készíthetünk ilyen tananyagot, ha például “magnóra” (hanganyagra) mondunk egy könyvet, aztán pedig hallgatjuk. Kifejezetten jó hatású tud lenni, ha tanulás alatt nem kell veszteg maradni, hanem például a takarítással mozogni tudunk. Sokkal jobban megmaradhat a fejünkben a tanulnivaló, ha az elsajátítása közben nem kell egy helyben ülni az asztalnál, nem feltétlenül szükséges a hatékony tudáshoz úgymond egy strapabíró hátsó. (Mint az ismeretes, például Arisztotelész a tanítványait sétálva tanította…)

Természetesen, ha pont arra van “ihletünk”, akkor odafigyelhetünk a takarítási folyamat közben feljövő érzéseinkre, és csendben is maradhatunk. Léteznek olyan nézetek is, amelyek szerint akár a mosogatást is lehet meditációnak tekinteni.

Vegyünk át ötleteket mindenkitől, akitől érdemes

Nagyon jó, konkrét tavaszi nagytakarítás tippek kaphatók az Interneten, vagy tematikus emberi közösségektől, például Facebook csoportoktól. Érdemes ilyeneket keresni csatlakozni hozzájuk, és keresgélni / olvasgatni / kérdéseket feltenni náluk!

Folytatása következik!

Nehezen indul a rendrakás és a tavaszi nagytakarítás, szükség van hozzá további energiára, beindító támogatásra, segítségre? A Moksa Cseppet és a Moksa Greent próbálta már?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Lásd még:
Moksa Iskola – Rend
Madonna Gauding: A meditáció bibliája
(1) A takarítás és a lomtalanítás boldogíthat

Már volt itt a blogon 2 leírás, hogy hogyan is tudjuk az életünket tartósan, minden emberi szinten megkönnyíteni a tavaszi lomtalanítással és nagytakarítással párhuzamosan, fejben is. Például használhatjuk a tudatszinteken való felfelé lépdelést, vagy az emberi minták visszaküldését. Most két további érdekes, játékos lehetőséget fogunk megnézni. Avagy a tudatos elengedés sikeréhez legyünk egy kicsit újra gyerekek, nézzünk rá a világra gyerekszemmel! (Na nem azzal a, bizonyos gyerek-életkori irigy szemmel, amely minden tárgyat birtokolni akar…)

Tudatos elengedés az elengedett megkérdezésével

Tudatos elengedés kérdéssel: mit, hova? (freeimages / question-mark-3-1237385)
Tudatos elengedés kérdéssel: mit, hova? (freeimages / question-mark-3-1237385)

Már jó ideje hivatalosan is igazolták, hogy az egész látható világunk nagyon apró részecskékből: atomokból, elektronokból, protonokból, neutronokból, fotonokból és hasonlókból épül fel. Ezek végső soron mind összesűrűsödött energiák, ami minden létezőre, a mi emberi testünkre, az állatokra, a növényekre, a tárgyakra, a lomokra is igaz. Energiából épülünk fel, és mindennel kapcsolatban vagyunk egy láthatatlan energia-szálon keresztül! A gyerekek ezt még ösztönösen tudják, érzik; és egyes felnőttek is e szerint működnek, például sokan beszélgetnek a szobanövényeikkel, miközben meglocsolják őket. A lomtalanításnál is használhatjuk ezt az tudást! Minden tárgyat kezelhetünk a valódi lényegének megfelelően: összesűrűsödött energiaként, és játékosan kapcsolatot teremthetünk vele. Lehet, hogy kicsit furcsa lesz, mert a tárgyak nem fognak (azonnal) válaszolni, jelezni valahogyan, de például a számunkra szükségtelenné vált holmikkal így lehet kommunikálni:

Ha még bizonytalanok vagyunk abban, hogy elengedjük-e vagy sem:

 • Milyen lesz az életem 5/10/20/100/… év múlva, ha megtartalak, és milyen lesz, ha elengedlek?

Ha már biztos, hogy el szeretnénk engedni – az öko szemléletű, hulladékmentes elengedéshez:

 • Ki örülne neked? Ki szeretne téged ajándékba kapni, megvenni, kinek az életéhez lennél hozzájárulás?
 • Kit szeretnél gazdádnak?
 • Hova szeretnél kerülni?
 • Hogyan jutsz el az új gazdádhoz? Hogyan jut el az új gazdád ide érted?
 • És így tovább.

Elengedés a Gondviselésre való odafigyeléssel

A fejben történő nagytakarítás végezetéül, kezdjük el úgymond “megelőzni” a lomtalanítás szükségességét, hogy ne kelljen olyan sok lomtól megszabadulnunk minden tavasszal. Ehhez kordában kell tartani, tudatosan el kell engedni a 21. század fogyasztói társadalom “divatos” vásárlási kényszerét. A vásárlási kényszer sok esetben a 20. századi negatív generációs emlékekben, rokonsági emberi mintákban gyökerezik. Akik, vagy akiknek a felmenői éltek már át háborút vagy bármilyen halálveszélyes borzalmat, lehet, hogy a legkisebb veszély esetén is “zsigerből” elkezdenek kényszeresen vásárolni, élelmiszert és más egyebeket tartalékolni… Hogy aztán lehet, hogy később kidobják a megromlott elemózsiákat, és ugye vele együtt a pénzüket az ablakon. Ezért a kényszeres felvásárlás helyett érdemes gyermeki játékossággal kapcsolatot teremteni a Gondviseléssel, figyelni a jeleket, kérdezgetni magunkat, az intuíciónkat:

 • Mi az igazság: lesz itt most háború vagy bármilyen más hasonló zűr?
 • Kell tartalékolnom?
 • Mit érdemes megvennem?
 • Szükségem van nekem erre?
 • Milyen lesz az életem 5/10/20/100/… év múlva, ha megveszlek, és milyen lesz, ha nem veszlek meg?
 • És így tovább.

Folytatása következik!

Rend a lelke mindennek. Múlt-lezárhatnékom, elengedhetnékem, lomtalaníthatnékom van? Mivel kezdjem? Mi az, ami most úgymond “adja magát”? Így is nehezen megy a felszabadító elengedés, szükség van hozzá további támogatásra, segítségre? A Moksa Cseppet és a Moksa Greent próbálta már?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Lásd még:
David R. Hawkins könyvei: Elengedés – Az önátadás útja
Access Consciousness
https://www.fkf.hu/letesitmenyeink-hulladekudvar

Az előző cikkben egy példán keresztül megismerhettük, hogy, a tavaszi lomtalanítással párhuzamosan, David R. Hawkins módszerével hogyan lehet a gondolatainkat-érzelmeinket is szelektálni-átalakítani. Ez utóbbi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a életünkben kívül-belül: az otthonunkban és a fejünkben is hosszú távon meg tudjon szűnni a zűrzavar. Csak így tud a helyére igazi harmónia kerülni, amire lelke mélyén valószínűleg mindenki vágyik. Mivel a selejtezés és a múlt lezárása sokféleképpen gyakorolható, és ez mindenkinek egyedi (akár kombinációs is) lehet, gondolatébresztőnek íme még egy egyszerű technika.

Múlt lezárása: kinek a valamije ez? Vissza a származási helynek!

Rendrakás a fejben, emberi minták visszaküldése: múlt lezárása (freeimages / fragile-parcel-1236628)
Rendrakás a fejben, emberi minták visszaküldése: múlt lezárása (freeimages / fragile-parcel-1236628)

Érdemes tudatában lennünk, hogy az előző cikkben említett életrontó – életnehezítő – tudatossági szintet csökkentő emberi mintáknak legalább 90%-át bizony nem mi magunktól találtuk ki! Sokkal inkább valahonnan: a társadalomból, a kultúránkból, a rokonságunktól, a környezetünktől lemásoltuk, átvettük! Minta például az az önvádló gondolat, hogy ha önmagunkkal (is) foglalkozunk, és kényelmes bőségben élünk, az vétek. Ezért a fejben való lomtalanítást úgy is végrehajthatjuk, hogy miután észrevettük magunkon a számunkra romboló érzelmet / gondolatot / hiedelmet / szokást / …, rákérdezünk, hogy kihez tartozik ez? Ha valószínűleg nem hozzánk, akkor gondolatban-érzésben visszaküldhetjük annak, aki ezt gyakorolta, akitől mi is begyűjtöttük. Méghozzá, hogy rajta is segítsünk, magas tudatossággal csatolva, hogy ő is vegye észre, és változtasson rajta.

Lesznek emberi minták, amiknél ez a visszaküldős “játék” működni fog, és lesznek, amiknél nem. Utóbbiaknál mást kell választani, például az előző írásban ismertetett tudatossági skálán való felfelé lépdelést.

A visszaküldést sokféle kreatív képzeletbeli módon megtehetjük. Belefújhatjuk a mintát labdába és visszadobhatjuk; ráterelhetjük egy kis felhőre, amit a szél odavisz; csomagban odaadhatjuk egy postagalambnak, hogy repüljön vele vissza, beletehetjük palackpostába és bedobhatjuk az arrafelé haladó tengeráramlatba; és így tovább.

Tehát, az előző cikk gyakorlati példáját tekintve a folyamat így néz ki a gyakorlatban:

“Most, hogy ő már nincs (illetve néhány oktávval feljebb létezik már) ki fog minket szeretni?” Kihez tartozik ez? Vissza a származási helynek magas tudatossággal csatolva!

“Nélküle az önmagunkkal való szeretetteljes kapcsolat megtartása nem megy, illetve sokkal nehezebb. Mintha valamilyen akadálya lenne. Mintha halálos vétek lenne magunkat szeretni, amitől egyenesen világvége lesz. Mintha örökösen sanyargatnunk, büntetnünk, boldogtalanítanunk kellene saját magunkat.” Kihez tartozik ez? Vissza a származási helynek magas tudatossággal csatolva!

És így tovább. Vissza minden keserűséget, amit csak úgy átvettünk, ami nem a mienk, magas tudatossággal csatolva!

Mire vágyunk? Szerencsére? Bőségre? Boldogságra? Harmóniára? Egyensúlyra? Belső békére? Kreativitásra?

Szelektáljuk az ezt akadályozó tényezőket kívül-belül! Csináljunk helyet, teret nálunk: az otthonunkban, a fejünkben, az elménkben, az IDŐNKBEN, a JELENÜNKBEN, a MOSTBAN mindennek, amit szeretnénk! Teremtsünk rá időt, energiát, kedvet, kapacitást! Ez lehet, hogy nem lesz mindig egyszerű és könnyű, de találjuk meg a saját technikánkat, amikkel menni fog!

Folytatása következik!

Rend a lelke mindennek. Múlt-lezárhatnékom, elengedhetnékem, lomtalaníthatnékom van? Mivel kezdjem? Mi az, ami most úgymond “adja magát”? Így is nehezen megy a felszabadító elengedés, szükség van hozzá további támogatásra, segítségre? A Moksa Cseppet és a Moksa Greent próbálta már?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Lásd még:
David R. Hawkins könyvei: Elengedés – Az önátadás útja
Access Consciousness

Ahogy már a Nem tudjuk, hogyan tovább?… és a Az életünk (egyik) átalakítója… című cikkekben volt rá ígéret, íme egy egyszerű technika arra, hogy (például) hogyan lehet “fejben” is hatásosan szelektálni! Ugyanis csak akkor lesz a tárgyaink között véghezvitt lomtalanítás tartós eredményű, ha velük együtt a gondolat nagytakarítás és az érzelmi lomtalanítás belső munkája is zajlik. Ellenkező esetben az otthonunkban maradnak hosszú távon az élettér-rabló, porfogó csetreszek (illetve folytatni fogjuk az általános begyűjtésüket a jövőben is). És azt már tudjuk, hogy milyen romboló hatással van ez a boldogságunkra, az életünk bőségére, az anyagi helyzetünkre, az emberi kapcsolatainkra…

Gondolat nagytakarítás – az emberi mintáink tudatos elengedése

Gondolat nagytakarítás, érzelmi lomtalanítás: a belső béke kulcsa (freeimages / free-your-mind-1307281)
Gondolat nagytakarítás, érzelmi lomtalanítás: a belső béke kulcsa (freeimages / free-your-mind-1307281)

Az általunk tartogatott lomok jó részéhez kötődik valamilyen, általában régen, észrevétlenül és jó alaposan belénk rögzült emberi MINTA: érzelem / gondolat / hiedelem / nézőpont / szokás / viselkedés / … Sőt, egy lomnál sok ilyen minta is lehet. Ezért is szokott rosszul esni a tőlük való megválás. Ezekre a mintákra érdemes ránézni, hogy mik lehetnek; és barátkozni velük: üdvözölni, elfogadni, megszeretgetni őket; megengedni, hogy jelen legyenek, hogy akár egy kicsit fájjanak is, ha akar; és elsiratni őket. És ha tudunk valamit tenni önmagunkért, hogy fel tudjanak oldódni, meg tudjanak változni, akkor azt tegyük meg! Például a következőképpen:

Milyen tudatszinten vagyok? Felfelé a tudatossági skálán

Ha megfigyeljük magunkat lomtalanítás közben, észrevehetjük, hogy egyes holmikat elővéve lezuhanunk alacsonyabb tudatszintre. Például egy számunkra kedves, elhunyt hozzátartozónk ruhái azt juttathatják eszünkbe, hogy ő szeretett minket; és most, hogy ő már nincs (illetve néhány oktávval feljebb létezik már) ki fog minket szeretni? Ez körülbelül megfelel az 50-es bánat és a 75-ös fásultság tudatszintjének. Ha könnyebbséget akarunk magunknak, érdemes a feljebb jutásra törekedni!

Felfelé a tudatossági lépcsőkön (freeimages / stairs-1214534)
Felfelé a tudatossági lépcsőkön (freeimages / stairs-1214534)

Lehet, hogy a feljebb jutás útja a szomorúságot elengedő, megkönnyebbítő sírás lesz… És közben eszünkbe juthat például az, hogy ő azért hiányzik nekünk, mert megmutatta (örök hála és köszönet neki), hogy hogyan tudjuk önmagunkat jól érezni, kényeztetni. Nélküle az önmagunkkal való szeretetteljes kapcsolat megtartása nem megy, illetve sokkal nehezebb. Mintha valamilyen akadálya lenne. Mintha halálos vétek lenne magunkat szeretni, amitől egyenesen világvége lesz. Mintha örökösen sanyargatnunk, büntetnünk, boldogtalanítanunk kellene saját magunkat. Az ilyen gondolat körülbelül a 150-es harag tudatszintjén áll (magunk ellen fordítva, az emberi mintánk miatt). De ugye mégiscsak volt valaki, aki szeretett minket, minden emberi tökéletlenségünk ellenére is… tehát mégiscsak lehetséges ilyen “gyarlóság”. Megpróbálhatjuk művelni mi is? És máris fent vagyunk a 200-as bátorság tudatszintjén. Továbbá gondolhatunk az elhunytra nagy szeretettel, és gondolatban megköszönhetjük neki az együtt töltött ajándék időt és a tanítást. (A ruháinak pedig biztosan nagyon fog valaki örülni.) Ez még magasabb tudatszint.

És így tovább. Az önromboló mintáinkat egyesével vagy csoportosan beazonosíthatjuk, átgondolhatjuk és átformálhatjuk; akár le is írhatjuk, amiket tapasztalunk. Így a mélyre eltemetett, rég megfagyott energiák szép lassan fel tudnak oldódni és vissza tudunk jönni jelenlétben a múltból a(z egyre boldogabb) jelenbe. Cél, hogy a tudatossági skálán minél több témát tekintve feljebb jussunk, a 200-as szint fölé!

Mire vágyunk? Bőségre? Boldogságra? Harmóniára? Egyensúlyra? Belső békére? Lomtalanítsunk kívül-belül!

Ha például nem túl rózsás az anyagi helyzetünk, lomtalanítsuk azokat a felhalmozott tárgyakat, amikről a rossz anyagi helyzet jut eszünkbe. És természetesen legyen ehhez is gondolat nagytakarítás, érzelmi lomtalanítás! Szelektálódjanak a szűkösséghez kapcsolódó diszharmonikus emlékek, feleslegesen önkorlátozó szegénységtudatok, szegénységérzések, szégyen, büszkeség, bűntudat, harag, és a többi. Legyen helye, tere nálunk a bőségnek és a boldogságnak, mindennek, amit szeretnénk!

Folytatása következik!

Rend a lelke mindennek. Múlt-lezárhatnékom, elengedhetnékem, lomtalaníthatnékom van? Mivel kezdjem? Mi az, ami most úgymond “adja magát”? Így is nehezen megy a felszabadító elengedés, szükség van hozzá további támogatásra, segítségre? A Moksa Cseppet és a Moksa Greent próbálta már?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Lásd még:
David R. Hawkins könyvei: Elengedés – Az önátadás útja

A (javasoltan kertészkedéses) mozgás a szeretet második minőségéhez, az egyensúlyhoz tartozik, és a nyár igazi témája. Viszont a szeretet első minőségének: a rendnek a megélésével, a tavaszi lomtalanítással párhuzamosan érdemes rendbetenni a kertünket is – ha van, ha nincs. (Mindjárt kiderül, hogy mit értek ez alatt…) Ezzel előkészítjük a nyári feladatok elvégzését – ugyanis ha tavasszal ezt nem tesszük meg, nyáron értelemszerűen nem lesznek kerti növényeink, amikkel foglalkozhatunk. Érdemes még a tavaszi nagytakarítás előtt dolgozni a kerttel, hogy a munka piszkolós része ne a frissen kitakarított otthonunkban történjen meg… Most pedig azokhoz szólok elsősorban akiknek nincs saját kertjük, és reményük sincs rá, hogy legyen, és emiatt szomorkodnak. Meg szeretném nekik mutatni, hogy milyen sok szinten megvalósítható számukra is a házi kertészkedés, akár kert nélkül is, ha szeretnének!

A házi kertészkedés szintjei

Talán csak elindulni és a fonalat felvenni nehéz, utána megjön az ihlet! Ha szintről szintre, lépésről lépésre haladunk előre, nem is olyan bonyolult, mint amilyennek látszik.

0. szint: elméletben kertészkedni

A házi kertészkedés nulladik szinte: információgyűjtés, tanulás (freeimages / study-1-1239506)
A házi kertészkedés nulladik szinte: információgyűjtés, tanulás (freeimages / study-1-1239506)

Az eredményes kertműveléshez nagyon sok tudás szükséges a növényekről és a munkákról, tehát először tanulni kell – ezt is. Van, aki úgy kezdi a kertészkedés tanulását, hogy figyeli a rokonait, barátait, ismerőseit kertészkedés közben, és részt vesz benne. De nem mindenkinek van erre lehetősége. Viszont valamikor, valahogyan el kell kezdeni! Szerencsére a 21. században arra szinte BÁRKINEK, BÁRMIKOR van lehetősége, ha tud olvasni, hogy elkezdjen információkat gyűjteni! Lehet szakkönyveket keresgélni a könyvtárban vagy a könyvesboltokban, szakcikkeket olvasgatni az Interneten, feliratkozni szakértők, például Bálint gazda hírlevelére, csatlakozni a Facebookon kertészkedős csoportokhoz, és így tovább. A lehetőségek száma ebben mondhatni végtelen!

1. szint: elmenni szerencsét próbálni

Ha van kerttulajdonos ismerősünk, aki ki sem látszik a munkából, kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatunk lehet vele, ha elmegyünk hozzá és besegítünk neki. Mi megfigyeljük és betanuljuk a feladatokat, ő pedig egy kicsit fellélegezhet. Ezen túl egyéni megállapodás kérdése, hogy ki mit visz még bele a közös munkába.

2. szint: szobanövényeket gondozni

Szinte mindenkinek vannak az otthonában növényei, amiket hetente öntözni, tápoldatozni kell, tavasszal pedig ajánlott átültetni. És ezen gondozás közben még beszélgetni is lehet velük… Ez is kertészkedés!

3. szint: fűszernövényeket nevelni

A szobanövényekhez képest a fűszernövények vetése / ültetése / nevelése (például a konyhaablakunkban) előrelépés. Ők ugyanis nemcsak oxigén termelésével hálálják meg a gondoskodást, hanem a részeiket felhasználhatjuk táplálkozási célra.

4. szint: erkélykertet telepíteni

Például fűszernövényekből, rovarriasztó növényekből, zöldségekből… Ez már kicsit komolyabb tudást igényel: igazodni kell többek között az erkélyünk adottságaihoz, hozzáértően kell kiválasztani és nevelni a növényeket, és így tovább.

5. szint: a konyhakertben tevékenykedni

Konyhakert művelése: sok lépcső vezethet idáig! (freeimages / handful-of-dirt-5-1400892)
Konyhakert művelése: sok lépcső vezethet idáig! (freeimages / handful-of-dirt-5-1400892)

Itt indul a hagyományos értelemben vett, komolyabb kertészkedés, a legalább pár négyzetméteres kertek tulajdonosainak. Az ismertebb művelési módokat tekintve ki kell gazolni a kiskertet az udvaron, szántani, ásni, trágyázni, tápoldatozni, vetni, ültetni, gereblyézni, kapálgatni, stb. kell. Különleges művelési módokat tekintve magaságyást kell létrehozni és azt rendben tartani. A természethez igazodó művelési módnál pedig be kell takarni a talajt, hogy nedves tudjon maradni, optimálisan kell párosítani az egymás szomszédságába telepített növényeket, és így tovább.

És így tovább. A fentiek közül mire van pont itt, pont most lehetőségem, melyikhez van most kedvem, kapacitásom?

Folytatása következik!

Nehezen indul be a kertészkedés, szükség van hozzá további támogatásra, segítségre? A Moksa Cseppet és a Moksa Greent próbálta már?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Lásd még:
(1) Bálint gazda

Az előzmények után is folytassuk a tavaszi múlt-lezáró, élet-megjavító, élet-átalakító rendrakás-szelektálás tevékenységet! Ezzel az otthonunk velünk együtt felszabadulhat és megkönnyebbülhet a múlt béklyóitól minden szinten. Még mindig az cél, hogy a munka a lehető legkönnyebben és legélvezetesebben tudjon végbemenni, és hogy a Föld bolygóra is maximális tekintettel legyünk. Ezért további kis részletekre bontom az összefoglalót, hogy ne legyen túlságosan ijesztő.

Avagy (öko) rendrakás-szelektálás területenként, hely(iség)enként

(Ezeket a teendőket egymással felváltva, egymással párhuzamosan is lehet végezni, mikor melyik a kézenfekvőbb, és belőlük annyit, amennyi pont akkor, pont ott kényelmesen belefér…)

Lomtalanítás a vizes helyiségekben: konyha, fürdőszoba, mosókonyha, háztartási helyiség

A konyhában szinte biztosan találhatók szelektálásra váró, sérült / nem használt / megunt edények / étkészlet / evőeszközök / poharak / kulacsok / háztartási gépek / … Remekül lehet kreatívan újragondolni a nálunk betöltött feladatukat, vagy öko gondozásban gyakorolni rajtuk az elengedést. (Ehhez kapcsolódóan újrahasznosítás ötlet: félig törött tányéron vagy sérült zománcos edényben lehet gyűjteni / átmenetileg tárolni komposztba való zöldségeket…)

Rendrakás-szelektálás, lábbeli újrahasznosítás postaládának, madárodúnak, ... (Kép: Facebook, Falusi Élet)
Rendrakás-szelektálás, lábbeli újrahasznosítás postaládának, madárodúnak, … (Kép: Facebook, Falusi Élet)

A fürdőszobában is megbújhatnak lejárt szavatosságú, nem használt tisztálkodóeszközök / tisztálkodószerek / szépítőszerek / takarítóeszközök / tisztítószerek / … Úgyszintén célszerű csak a számunkra még használhatókat megtartani belőlük, a többi mehet valahova, ahol szeretettel látják őket. (Itt is vannak kreatív újrahasznosítási lehetőségek, például lejárt szavatosságú fogkrémmel remekül lehet kádat súrolni.)

Lomtalanítás a kis kiegészítő helyiségekben

Ide tartoznak az előszoba, a közlekedő, a tároló, a pince, a padlás, a garázs, a sufni, a melléképületek és társaik. Ezeken a helyeken mindent lehet selejtezni, amit felhalmoztunk az idők kezdete óta: lábbeliket, táskákat, kabátokat, sapkákat, sálakat, sportszereket, játékokat, bútorokat, … És elmélkedhetünk rajta, mi másra lehet a számunkra feleslegeseket használni a mostani szerepükön kívül. Például a lyukas gumicsizma alkalmas lehet kreatív postaládának, a falra szegelt elvásott bakancsban lakhatnak fecskék, és így tovább. Várják őket a(z elektronikus) bolhapiacokon, a segélyszervezeteknél, a szelektív szemetesekben is… Ha van autónk, jusson eszünkbe a benne hordozott tárgyakat is átválogatni öko szemlélettel: bevásárlási blokkokat, parkolócetliket, kiürült alakmosó folyadékos flakonokat és társaikat.

Ha a lomtalanító munka közben valamilyen tárgyhoz kapcsolódó érzelmek jönnek elő, foglalkozzunk azokkal is! Lehet egy kicsit búsongani azon, amit elengedünk, ami elmúlt… Később erről is lesz szó részletesebben.

Elengedhetnékem van? Lomtalaníthatnékom van? Mivel foglalkozzak most? Mi az, ami most úgy adja magát?

Folytatása következik!

Nehezen megy a lomtalanítás, a felszabadító elengedés, szükség van hozzá további támogatásra, segítségre? A Moksa Cseppet és a Moksa Greent próbálta már?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Lásd még:
Moksa Iskola – rend

Sikerült a selejtezés-lomtalanítás a digitális és a szűkebb személyes tereinkben (lásd az előző írást)? Legalább elindultunk vele? Az sem baj, ha nem, mert lehet, hogy például pont akkor, pont ott nem ahhoz volt ihletünk… Nem az a cél, hogy belerokkanjunk a lomtalanításba, hanem hogy az otthonunk felszabaduljon és megkönnyebbüljön minden szinten (és vele együtt mi is!). Mindenképpen folytathatjuk a bonyolultabb lomtalanításokkal. Egészen biztosan van bőven munka, lehet válogatni! Igazi segítségként pedig apró részletekre bontom az összefoglalót, hogy ne legyen ijesztő.

Avagy (öko) selejtezés-lomtalanítás területenként, hely(iség)enként

(Ezeket a teendőket egymással felváltva, egymással párhuzamosan is lehet végezni, mikor melyik a kézenfekvőbb; és annyit, amennyi pont akkor, pont ott kényelmesen belefér… )

Lomtalanítás a szobákban (háló, gyerek, nappali, dolgozó, …)

Selejtezés-lomtalanítás: biztos, hogy ilyen könyvekre is szükségünk van? (freeimages / very-old-books-1310036)
Selejtezés-lomtalanítás: biztos, hogy ilyen könyvekre is szükségünk van? (freeimages / very-old-books-1310036)

Itt felszabadító tevékenység végigpróbálgatni a ruhákat a szekrényekben. A kinőtt / kihízott / elszakadt / kifakult / kinyúlott / feleslegessé vált / … ruhadarabok megfelelő gondozás után mehetnek az eltávolítandók közé: átalakítani, eladni, elajándékozni vagy a sarki szerelőműhelybe géprongynak. Nézzük át hasonló szemlélettel a lakástextileket: az ágyneműket, ágyneműhuzatokat, törölközőket, terítőket is. Szanáljuk ki a játékokat és a dísztárgyakat. Foglalkozzunk a könyvekkel: amikre már nincs szükségünk, azokat töltsük fel értékesítő oldalakra, adjuk be antikváriumba, ajándékozzuk a könyvtárnak, vigyük el iskolai papírgyűjtésre, vagy dobjuk a szelektív szemetesbe. Pillantsunk rá az iratokra: selejtezzük ki az évek óta a felső fiókba suvasztott fecniket, csekkmaradványokat, leveleket. Itt fontos odafigyelni az adatvédelemre is: a személyes adatokat tartalmazó iratokat a szelektálás előtt fel kell darabolni. És így tovább!

Lomtalanítás az éléskamrában, spájzban

Minden háztartásban akadnak elfelejtett / lejárt szavatosságú / megromlott élelmiszerek (lisztek, tészták, konzervek, befőttek, lekvárok, savanyúságok, stb.). És fel szoktak halmozódni göngyölegek is: nejlonzacskók, műanyag dobozok, üvegek, tojástartók, stb. Ezeket is válogassuk ki! A semmire nem alkalmas élelmiszereket, ha tudjuk, komposztba dobjuk ki. A megfelelő nagyságú nejlonzacskókat lehet újrahasznosítani például szemeteszsákként. A műanyag dobozok és az üvegek jó szolgálatot tehetnek többek között hulladékmentes bevásárlásnál ételtartónak. Jusson eszünkbe magunkkal vinni őket! És hogy még mi mást is kezdhetünk velük? Például befőző konyhatündérek (hacsak mi nem vagyunk azok…) biztosan örülni fognak a befőttes üvegeknek, tyúktartó gazdák a tojástartóknak… Stb.

Ha a lomtalanító munka közben valamilyen tárgyhoz kapcsolódó érzelmek jönnek elő, foglalkozzunk azokkal is! Kicsit később erről is lesz szó részletesebben.

Elengedhetnékem van? Lomtalaníthatnékom van? Mivel foglalkozzak most? Mi az, ami most úgy adja magát?

Folytatása következik!

Nehezen megy a lomtalanítás, a felszabadító elengedés, szükség van hozzá további támogatásra, segítségre? A Moksa Cseppet és a Moksa Greent próbálta már?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Lásd még:
Moksa Iskola – rend