A civilizáció kényelmes vívmányairól nem mindig könnyű lemondani (freeimages / night-flyway-3-1224628)
A civilizáció kényelmes vívmányairól nem mindig könnyű lemondani (freeimages / night-flyway-3-1224628)

Valószínűleg a nagyvárosi emberek többsége legalább néha elgondolkodik azon, hogy milyen jó is lenne a piszkos város zajától távol, egy tiszta, zöld és madárcsicsergős vidéken lakni. Vannak, akiknek annyira elegük lesz a civilizáció ártalmaitól, hogy vesznek egy nagy levegőt, kilépnek a komfortzónájukból és ténylegesen vidékre is költöznek. Mások pedig óvatosabban, megfelelő előkészületek után mozdulnak. A többi álmodozó városlakót is a sokszor csak 2 tényező tartja vissza. 1. nem szeretne lemondani a megszokott (mozgásszegény, fotelban ülős) kényelméről, biztonságáról(?) és bőséges kulturális lehetőségeitől. 2. tart a vidéken rá váró nehézségektől, az elemekkel való küzdelmektől, a többnyire sok fizikai munkától. Mert az igazi vidéki életnek szerves velejárója a minél teljesebb körű önellátó életmód, a sok mozgás. De nemcsak ezek.

Az önellátásban való sikeres boldoguláshoz hasznos rendelkezni a Természet adta, végtelen és ősi tudást, képességeket és készségeket jelentő “diplomával”. Ilyet nem nagyon lehet semmilyen emberi tanintézményben szerezni, csak a szürke hétköznapi jelenű gyakorlatban. Habár a papírpártiak megmosolyogják az “Élet iskoláját”, szimplán az állami bizonyítványokkal vidéken vagy a vadonban sokszor gyorsan éhen lehet halni…

Minden emberben ott lakozik az önellátó életmód képessége

Anasztáziának, Vlagyimir Megre regénybeli szibériai remetenőjének megvan az ősi önellátó tudása. Ennek egyik fontos része, hogy nincsenek a civilizáció által elaltatva és beszűkülve a természetes, ősi képességei, a kifinomult érzékszervei. Jól használja a szemét, az orrát, a fülét, az ízlelését, a tapintását, az ösztönét és a józan paraszti eszét is, így tud mester lenni az önellátó életmód terén, még Szibériában is. Ez a végtelen tudás segít neki folyamatosan jelenben és intenzív kapcsolatban lenni az élő és élettelen világgal, növényekkel, állatokkal és az egész Világegyetemmel. Érti a működésüket, tud velük kommunikálni, segíteni nekik, segítséget kérni tőlük.

Családi birtokok, szeretet-terek: arany középút

Civilizációs önellátó életmód: arany középút (freeimages / farm-fresh-eggs-1235249)
Civilizációs önellátó életmód: arany középút (freeimages / farm-fresh-eggs-1235249)

A regénybeli remetenő ősi tudása valószínűleg egyenesen ijesztő egy civilizált ember számára, aki fel sem tudja fogni, hogy hogyan juthatna hozzá akár csak hasonlóhoz is. Viszont, ha mégiscsak elindulna valahogyan az önellátás útján, és hogy könnyebb legyen a kezdet, vagy akár az egész, Anasztázia ebben is segít. Van rá ötlete, hogy hogy hogyan lehet együtt működtetni a civilizáció vívmányait a tisztább vidéki élettel. “Családi Birtokokból” álló kis települések létrehozását javasolja. Ezeket körülbelül 1 hektáros alapterületű családi gazdaságoknak képzeli el, ahol az ott lakók kialakíthatják saját „Szeretet Terüket”. Meglátása szerint, ha mindenki így tenne a Földön, akkor egyszer csak az egész Föld egy nagy Szeretet Térré változhatna. Részletes leírást ad ennek a gyakorlatban való megvalósításáról, kezdve a kertészkedéstől, a különleges magültetéstől egészen a börtönbüntetésüket töltő raboknak a saját Szeretet Terükbe való visszavezetéséig.

(A cikk célja az volt, hogy felkeltse a kíváncsiságot Anasztáziáról, a szibériai remetenőről szóló regények iránt, remélhetőleg sikerült!)

Vajon mi lenne Önnek a pont itt, pont most a megfelelő önellátásban elindító lehetőség, eszköz? Szükség van a változtatáshoz további támogatásra, segítségre, motivációra? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Ezek is megfontolandók:
Vlagyimir Megre (Szibériai) Anasztázia könyvei
https://www.agraroldal.hu/paraszt-tudnivalok.html
https://morzsafarm.hu/a-kerteszkedes-mint-terapia-mukodik/

Illetve egész pontosan, nem is maga a fájdalomtest az élet megrontója, hanem az, ha nem vesszük észre a fájdalomtestünket, ha nem tudjuk kezelni, feloldani, ha nem sikerül kikerülni belőle… Hogy mi is az a fájdalomtest? Eckhart Tolle A most hatalma című könyvében ír róla, és egy lehetséges kezelési módját is bemutatja részletesen. Ez az írás egy kedvcsináló szeretne lenni a könyv elolvasásához, hangoskönyvben való meghallgatásához!

Fájdalomtestek: megkövült jelenromboló szokások (freeimages / anger-management-1422668)
Fájdalomtestek: megkövült jelenromboló szokások (freeimages / anger-management-1422668)

Történt-e már vajon olyan furcsaság velünk, hogy körülöttünk csodás volt az idő: kellemesen sütött a nap, kék volt az ég, de nem tudtunk ennek örülni, mert a saját elménk borongós gondolataiba voltunk beleburkolózva? És történt-e már ennek az ellenkezője is: villámlott és dörgött, és valamiért mégis fel voltunk dobódva, úsztunk a boldogságban? Vajon amikor ilyen történik velünk, tudatában vagyunk-e mindkét állapotnak, észrevesszük-e őket? Azaz, érzékeljük-e egyidejűleg, hogy a gondolataink éppen hol kalandoznak, és eközben például épp gyönyörűen sárgállanak a fákon a levelek? Ezek a történések mind a MOST-ban jelennek meg! Ha egyre jobb közérzetet szeretnénk magunknak, ha fejlődni szeretnénk, ahhoz először is hasznos észrevennünk, érzékelnünk, tudatosítanunk, pontosan beazonosítanunk magunkban és körülöttünk mindent, ami MOST VAN. A történéseket, helyzeteket, állapotokat, ellentéteket, zavarokat; a fájdalomtesteket is.

Jelenből elvivő fájdalomtestek és a most hatalma

Amikor nem vesszük észre, hogy mi történik körülöttünk pont akkor, pont ott, hanem csak azt nézzük, hogy mi zajlik az elménkben, valószínűleg éppen egy vagy több fájdalomtestünket dédelgetjük vakon. Fájdalomtestből sok is lehet bennünk, a rokonságunkból és a kultúránkból szoktuk lemásolni, átvenni őket. Megismerhetők többek között onnan, hogy vagy a múltba, vagy a jövőbe visznek minket lelkileg. Rosszullétekkel is együtt járhatnak, minimum rontják, de akár nyomorba is dönthetik az életminőségünket, veszélybe is sodorhatják az életünket. Elég csak arra gondolnunk, mi történhet akkor, ha például haragos dúló-fúló állapotban, körülnézés nélkül lelépünk az úttestre!

Mi a neve a fájdalomtestnek? Kereszt, sárkány, traumaemlék, stressz, …

Miután az előző pontban kiderült, hogy ilyen nagy hatással van az életünkre az Eckhart Tolle által fájdalomtestnek nevezett jelenség, talán érthető lesz, hogy valójában nagyon sok helyen és kultúrában tudnak róla. Csak éppen másképp nevezik… és más megoldási javaslataik is vannak rájuk. Íme néhány a fájdalomtest kifejezései közül, a teljesség igénye nélkül:

A most hatalma, harag fájdalomtest feloldási lehetőség: box (freeimages / my-courageous-neigbour-1431347)
A most hatalma, harag fájdalomtest feloldási lehetőség: box (freeimages / my-courageous-neigbour-1431347)
  • Kereszt (vagy púp) a hátunkon – ezt a szókapcsolatot valószínűleg nagyon sokan hallották már: egész életen át viselt, olykor újra és újra eszünkbe jutó lelki terheket takar.
  • A népmesékben egy sárkány, akivel meg kell vívnunk a harcunkat (nem Süsü az).
  • Traumatikus élmény, emlék, sokk: a pszichológia szerint az embernek a számára veszélyes helyzetre adott érzelmi reakciója.
  • Rossz beidegződés – ez a neurológia nyelvezete.
  • Alacsony tudatszint: David R. Hawkins tudatskáláján a 200-as alatti szintek: szégyen, bűntudat, félelem, harag, stb. megnyilvánulása.
  • Stressz – Selye János, a magyar származású orvos kiterjedt kutatásokat folytatott az általa stressznek elnevezett élettani folyamatokról.
  • Konfliktus – egy holisztikus szemléletű német orvostól származó kifejezés.
  • Egyensúlyvesztés – a keleti kultúrában a két pólus: az aktivitás és a passzivitás egyensúlyának felborulása.
  • Szenvedés: például a buddhizmus és a homeopátia kifejezése.
  • Az agyféltekék szétkapcsolódása, együttműködésének megszűnése – ez a kineziológia észrevétele.
  • és így tovább.

Vajon mi lenne Önnek a pont itt, pont most a megfelelő fájdalomtest kezelő-feloldó lehetőség, eszköz? Szükség van a változtatáshoz további támogatásra, segítségre, motivációra? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Ezek is megfontolandók:
(1) Stressz

Az alábbi táblázattal, amelyben a tudatszintek vannak bemutatva, biztosan sokan találkoztak már:

IstenfelfogásÉletfelfogásSzintÉrtékÉrzelemFolyamat
ÖnvalóLétezésMegvilágosultság700-1000KimondhatatlanSzíntiszta tudat
MindenlétTökéletesBéke600ÁldottságMegvilágosultság
EgyTeljesÖröm540DerűMegdicsőülés
SzeretőJóindulatúSzeretet500ÁhitatKinyilatkozás
BölcsJelentőségteliÉsszerűség400MegértésElvonatkoztatás
KönyörületesHarmonikusElfogadás350MegbocsátásTranszcendencia
InspirálóReményteliHajlandóság310DerűlátásSzándék
Képessé tevőKielégítőPártatlanság250BizalomFelszabadulás
MegengedőMegvalósíthatóBátorság200MegerősítésKépessé tétel
KözönyösKövetelőBüszkeség175LekicsinyítésFelfuvalkodás
BosszúállóSzembenállóHarag150GyűlöletAgresszió
MegtagadóCsalódóVágyakozás125SóvárgásBehódolás
BüntetőFenyegetőFélelem100SzorongásVisszahúzódás
LenézőTragikusBánat75SajnálkozásCsüggedés
ElítélőReménytelenFásultság50KétségbeesésLemondás
GyűlölködőGonoszBűntudat30SzemrehányásPusztítás
MegvetőNyomorúságosSzégyen20MegaláztatásKirekesztés

Velem sokszor megtörtént már az életem során, hogy érzelmi kavalkádba kerültem. Volt már úgy, hogy elég határozott véleményem volt dolgokról, amik pár év múlva átformálódtak, vagy teljesen meg is változtak. Igaz lehet ez, a teljesen sima hétköznapokban is, a magunkhoz és embertársainkhoz, barátainkhoz, családtagjainkhoz fűződő viszonyainkra, az emberi kapcsolatainkra, érzelmeinkre, gondolatainkra. Mindenkinek van egy alap természete, amit a környezete, az életesemények, és a kapcsolata a világgal alakított. Ahogy éljük az életet, a többségünknél eljön az a pont, amikor megállunk és körbenézünk, de úgy igazán ránézünk az életre, hogy hogyan élünk, mik az igazán fontos dolgok, az igazi értékek, és ha tetszik amit látunk folytatjuk, ha nem, akkor vagy letargiába süllyedünk, vagy épp megszületik bennünk a késztetés, a pozitív változtatásra. A tudatszintek: az igazi EGÉSZ-ség és boldogság kulcsai részletei…

Mi a tudatos teremtés? Tápláljuk a testünket-lelkünket-szellemünket, önmagunkat. Tegyük rendbe az egészségünket, az emberi kapcsolatainkat, az életünket. Ezt nagyon olcsó és nagyon egyszerű eszközökkel is el lehet kezdeni megtenni. Így sokkal több életerőnk lesz, amit fel tudunk használni arra, hogy az az élet is eljöjjön hozzánk, amire a lelkünk legmélyén vágyunk. És akár odáig is eljuthatunk, hogy észrevegyük: az élet él rajtunk keresztül, és képesek vagyunk kapcsolódni a Magasabb Szervező Erőhöz!

Horányi Ágnes:

Szerinted mi lehet az oka annak, hogy míg vannak emberek akik éltetik és élővé teszik a világot, nagyon sokan olyanok, mintha haldokolnának, nincs életenergiájuk, életkedvük?

Bencze Ilona:

Tudatos teremtés testi szinten: zöld turmix alap (antioxidant-3602708_1920)
Tudatos teremtés testi szinten: zöld turmix alap (antioxidant-3602708_1920)

Már egy egész nagy tábor van, akik készítik a zöld leveket. Kertből, Moksa Green zöldporból, vagy akár vadon növő növényekből is. Most már a fehér virágú tyúkhúr mindenhol megtalálható. Ebből ha egy jó marékkal leszednek olyan helyről, ahol nem vegyszerezett, permetezett és nem az út közelében van, hozzáadhatnak egy fél liter vizet, egy kanál mézet, egy kis olíva / lenmagolajat, egy almát / körtét / banánt, lenmagot / kendermagot. Akkor máris csináltak maguknak egy olyan délelőtti italt, amit ha megisznak, akkor egy 3-4 hét alatt meg fogják tapasztalni, hogy sokkal több az erejük, energiájuk. Szerintem azért van nagyon sok beteg, szegény ember, illetve van nagyon nagyon sok kapcsolati probléma, mert aki nem tud változtatni, az azért nem tud, mert jártányi ereje sincs. Neked már működik a tudatos teremtés? részletei…

Bencze IlonaA Moksa-csapat és „A szeretet 4 minősége” program legfőbb célja,
hogy az egész Földön segítse a tudatossági szint emelését – mondja Bencze Ilona, a Moksa Csepp feltalálója, aki ezúttal a pozitív jövőképpel kapcsolatos gondolatait osztja meg olvasóinkkal. (Ki fog derülni az is, hogy miért fontos, hogyan kapcsolódik ehhez és hogyan lehetséges nagyon egyszerűen a negatív generációs minták oldása…)

Külsőségekben már sok mindent megteremtettünk, ami szükséges a boldog élethez. Valami azonban méltánytalanul elfeledve maradt, és ez belső világunk minősége és tudatossági szintünk fejlesztése. Pedig ez nagyon-nagyon fontos lenne, különben az általános jóléttől, a bőségtől, az egészségtől, a biztonságtól fosztjuk meg magunkat és utódainkat. Napjainkban az emberek fejében sajnos igen negatív jövőkép körvonalazódik, amelyben szegénység, soha nem látott borzalmas események, háborúk fenyegetnek bennünket. Tudatossági szintünk emelésével – ami csak rajtunk múlik! – életre kelthetjük a pozitív minőségeket. A változtatás gyümölcse nagyon hamar beérhet. Ezt nemcsak én állítom, hanem milliónyi ébredező, tudatos embertársam is. A Moksa erejével a pozitív változásokért (negatív generációs minták oldása -> boldogság) részletei…