A civilizáció kényelmes vívmányairól nem mindig könnyű lemondani (freeimages / night-flyway-3-1224628)
A civilizáció kényelmes vívmányairól nem mindig könnyű lemondani (freeimages / night-flyway-3-1224628)

Valószínűleg a nagyvárosi emberek többsége legalább néha elgondolkodik azon, hogy milyen jó is lenne a piszkos város zajától távol, egy tiszta, zöld és madárcsicsergős vidéken lakni. Vannak, akiknek annyira elegük lesz a civilizáció ártalmaitól, hogy vesznek egy nagy levegőt, kilépnek a komfortzónájukból és ténylegesen vidékre is költöznek. Mások pedig óvatosabban, megfelelő előkészületek után mozdulnak. A többi álmodozó városlakót is a sokszor csak 2 tényező tartja vissza. 1. nem szeretne lemondani a megszokott (mozgásszegény, fotelban ülős) kényelméről, biztonságáról(?) és bőséges kulturális lehetőségeitől. 2. tart a vidéken rá váró nehézségektől, az elemekkel való küzdelmektől, a többnyire sok fizikai munkától. Mert az igazi vidéki életnek szerves velejárója a minél teljesebb körű önellátó életmód, a sok mozgás. De nemcsak ezek.

Az önellátásban való sikeres boldoguláshoz hasznos rendelkezni a Természet adta, végtelen és ősi tudást, képességeket és készségeket jelentő “diplomával”. Ilyet nem nagyon lehet semmilyen emberi tanintézményben szerezni, csak a szürke hétköznapi jelenű gyakorlatban. Habár a papírpártiak megmosolyogják az “Élet iskoláját”, szimplán az állami bizonyítványokkal vidéken vagy a vadonban sokszor gyorsan éhen lehet halni…

Minden emberben ott lakozik az önellátó életmód képessége

Anasztáziának, Vlagyimir Megre regénybeli szibériai remetenőjének megvan az ősi önellátó tudása. Ennek egyik fontos része, hogy nincsenek a civilizáció által elaltatva és beszűkülve a természetes, ősi képességei, a kifinomult érzékszervei. Jól használja a szemét, az orrát, a fülét, az ízlelését, a tapintását, az ösztönét és a józan paraszti eszét is, így tud mester lenni az önellátó életmód terén, még Szibériában is. Ez a végtelen tudás segít neki folyamatosan jelenben és intenzív kapcsolatban lenni az élő és élettelen világgal, növényekkel, állatokkal és az egész Világegyetemmel. Érti a működésüket, tud velük kommunikálni, segíteni nekik, segítséget kérni tőlük.

Családi birtokok, szeretet-terek: arany középút

Civilizációs önellátó életmód: arany középút (freeimages / farm-fresh-eggs-1235249)
Civilizációs önellátó életmód: arany középút (freeimages / farm-fresh-eggs-1235249)

A regénybeli remetenő ősi tudása valószínűleg egyenesen ijesztő egy civilizált ember számára, aki fel sem tudja fogni, hogy hogyan juthatna hozzá akár csak hasonlóhoz is. Viszont, ha mégiscsak elindulna valahogyan az önellátás útján, és hogy könnyebb legyen a kezdet, vagy akár az egész, Anasztázia ebben is segít. Van rá ötlete, hogy hogy hogyan lehet együtt működtetni a civilizáció vívmányait a tisztább vidéki élettel. “Családi Birtokokból” álló kis települések létrehozását javasolja. Ezeket körülbelül 1 hektáros alapterületű családi gazdaságoknak képzeli el, ahol az ott lakók kialakíthatják saját „Szeretet Terüket”. Meglátása szerint, ha mindenki így tenne a Földön, akkor egyszer csak az egész Föld egy nagy Szeretet Térré változhatna. Részletes leírást ad ennek a gyakorlatban való megvalósításáról, kezdve a kertészkedéstől, a különleges magültetéstől egészen a börtönbüntetésüket töltő raboknak a saját Szeretet Terükbe való visszavezetéséig.

(A cikk célja az volt, hogy felkeltse a kíváncsiságot Anasztáziáról, a szibériai remetenőről szóló regények iránt, remélhetőleg sikerült!)

Vajon mi lenne Önnek a pont itt, pont most a megfelelő önellátásban elindító lehetőség, eszköz? Szükség van a változtatáshoz további támogatásra, segítségre, motivációra? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Ezek is megfontolandók:
Vlagyimir Megre (Szibériai) Anasztázia könyvei
https://www.agraroldal.hu/paraszt-tudnivalok.html
https://morzsafarm.hu/a-kerteszkedes-mint-terapia-mukodik/

Illetve egész pontosan, nem is maga a fájdalomtest az élet megrontója, hanem az, ha nem vesszük észre a fájdalomtestünket, ha nem tudjuk kezelni, feloldani, ha nem sikerül kikerülni belőle… Hogy mi is az a fájdalomtest? Eckhart Tolle A most hatalma című könyvében ír róla, és egy lehetséges kezelési módját is bemutatja részletesen. Ez az írás egy kedvcsináló szeretne lenni a könyv elolvasásához, hangoskönyvben való meghallgatásához!

Fájdalomtestek: megkövült jelenromboló szokások (freeimages / anger-management-1422668)
Fájdalomtestek: megkövült jelenromboló szokások (freeimages / anger-management-1422668)

Történt-e már vajon olyan furcsaság velünk, hogy körülöttünk csodás volt az idő: kellemesen sütött a nap, kék volt az ég, de nem tudtunk ennek örülni, mert a saját elménk borongós gondolataiba voltunk beleburkolózva? És történt-e már ennek az ellenkezője is: villámlott és dörgött, és valamiért mégis fel voltunk dobódva, úsztunk a boldogságban? Vajon amikor ilyen történik velünk, tudatában vagyunk-e mindkét állapotnak, észrevesszük-e őket? Azaz, érzékeljük-e egyidejűleg, hogy a gondolataink éppen hol kalandoznak, és eközben például épp gyönyörűen sárgállanak a fákon a levelek? Ezek a történések mind a MOST-ban jelennek meg! Ha egyre jobb közérzetet szeretnénk magunknak, ha fejlődni szeretnénk, ahhoz először is hasznos észrevennünk, érzékelnünk, tudatosítanunk, pontosan beazonosítanunk magunkban és körülöttünk mindent, ami MOST VAN. A történéseket, helyzeteket, állapotokat, ellentéteket, zavarokat; a fájdalomtesteket is.

Jelenből elvivő fájdalomtestek és a most hatalma

Amikor nem vesszük észre, hogy mi történik körülöttünk pont akkor, pont ott, hanem csak azt nézzük, hogy mi zajlik az elménkben, valószínűleg éppen egy vagy több fájdalomtestünket dédelgetjük vakon. Fájdalomtestből sok is lehet bennünk, a rokonságunkból és a kultúránkból szoktuk lemásolni, átvenni őket. Megismerhetők többek között onnan, hogy vagy a múltba, vagy a jövőbe visznek minket lelkileg. Rosszullétekkel is együtt járhatnak, minimum rontják, de akár nyomorba is dönthetik az életminőségünket, veszélybe is sodorhatják az életünket. Elég csak arra gondolnunk, mi történhet akkor, ha például haragos dúló-fúló állapotban, körülnézés nélkül lelépünk az úttestre!

Mi a neve a fájdalomtestnek? Kereszt, sárkány, traumaemlék, stressz, …

Miután az előző pontban kiderült, hogy ilyen nagy hatással van az életünkre az Eckhart Tolle által fájdalomtestnek nevezett jelenség, talán érthető lesz, hogy valójában nagyon sok helyen és kultúrában tudnak róla. Csak éppen másképp nevezik… és más megoldási javaslataik is vannak rájuk. Íme néhány a fájdalomtest kifejezései közül, a teljesség igénye nélkül:

A most hatalma, harag fájdalomtest feloldási lehetőség: box (freeimages / my-courageous-neigbour-1431347)
A most hatalma, harag fájdalomtest feloldási lehetőség: box (freeimages / my-courageous-neigbour-1431347)
  • Kereszt (vagy púp) a hátunkon – ezt a szókapcsolatot valószínűleg nagyon sokan hallották már: egész életen át viselt, olykor újra és újra eszünkbe jutó lelki terheket takar.
  • A népmesékben egy sárkány, akivel meg kell vívnunk a harcunkat (nem Süsü az).
  • Traumatikus élmény, emlék, sokk: a pszichológia szerint az embernek a számára veszélyes helyzetre adott érzelmi reakciója.
  • Rossz beidegződés – ez a neurológia nyelvezete.
  • Alacsony tudatszint: David R. Hawkins tudatskáláján a 200-as alatti szintek: szégyen, bűntudat, félelem, harag, stb. megnyilvánulása.
  • Stressz – Selye János, a magyar származású orvos kiterjedt kutatásokat folytatott az általa stressznek elnevezett élettani folyamatokról.
  • Konfliktus – egy holisztikus szemléletű német orvostól származó kifejezés.
  • Egyensúlyvesztés – a keleti kultúrában a két pólus: az aktivitás és a passzivitás egyensúlyának felborulása.
  • Szenvedés: például a buddhizmus és a homeopátia kifejezése.
  • Az agyféltekék szétkapcsolódása, együttműködésének megszűnése – ez a kineziológia észrevétele.
  • és így tovább.

Vajon mi lenne Önnek a pont itt, pont most a megfelelő fájdalomtest kezelő-feloldó lehetőség, eszköz? Szükség van a változtatáshoz további támogatásra, segítségre, motivációra? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Ezek is megfontolandók:
(1) Stressz

Legyen minden étkezés ünnep! (freeimages / crimbo-dinner-1328794)

A táplálkozásról sokat lehet értekezni, hogy kinek mi a helyes és a megfelelő pont akkor, pont ott. Ez függ az életkortól, az aktuális általános egyensúlyi állapottól, a fiziológiás állapottól (várandósság, szoptatás), életmódtól-munkától, külső tényezőktől, egyéni adottságoktól, táplálék érzékenységektől és allergiáktól, ízléstől, hagyományoktól, stb. Az előző két írásban (Igazi életbiztosítás… és Valódi életbiztosítás… címekkel) a legegyszerűbb táplálkozási lehetőségekből néztünk meg néhányat röviden. Érdemes a témába részletesebben is belemélyedni, sok mindent kipróbálni, és minden, számunkra valóban működő lehetőséget beépíteni az étrendünkbe. Vannak viszont alapvető, örök érvényű táplálkozási tanácsok, amiket mindenképpen fontos megszívlelni – azon túl, hogy lehetőleg minél több táplálékot nyersen fogyasszunk, és vegyük figyelembe az aktuális anatómiai-élettani működésünket. Nézzük meg ezeket is!

A mai táplálkozás legfőbb problémái

A táplálkozást illetően két tényező járul hozzá nagymértékben a civilizációs testi-lelki tünetek kialakulásához: az, amit nem eszünk meg, és az, amit helyette viszont megeszünk. Néhány példa:

 • Alacsony a bevitel a következőkből: élő táplálék, rostok, esszenciális zsírsavak, kálium, magnézium, vas, stb. Ezeket növeljük, ahogy csak lehetséges!
 • Túlzott a bevitel a következőkből: szénhidrát, fehérje, alkohol, környezeti mérgek, nitrát, stb. Ezeket értelemszerűen csökkentenünk kell!

Puding igazi próbálja az evés? Mindennapi táplálkozási tanácsok

A táplálkozás módosításnak, az életmódváltásnak nem szabad a hétköznapokban túlságosan megterhelőnek lennie számunkra, mert különben elmegy tőle a kedvünk… A számunkra megfelelő és helyes táplálkozás kritériumai így a következők:

 • Nem okoz egészségkárosodást.
 • A hétköznapokban megvalósítható.
 • Jó ízű, ízletes, ínycsiklandozó.
 • Jó közérzetet okoz, nincs utóhatása.
 • Átfogó életmódreformmal jár (nem csak az evésre korlátozódik).
 • Alkalmazkodik a bioritmushoz.
 • Elegendő folyadékbevitellel jár.
 • Az állati fehérjék és zsírok észszerű megszorításával jár.
 • Helyes evési technikával jár.

Mit együnk, hogyan együk? Megadni a módját

Táplálkozási tanácsok: nyugalom, békés környezet (freeimages / meal-table-1560896)
Táplálkozási tanácsok: nyugalom, békés környezet (freeimages / meal-table-1560896)

Az előző lista utolsó pontja a helyes evési technika, ezt fejtsük ki egy kicsit részletesebben… Nagyon sokszor nem(csak) a “mit”-en kell változtatni, hanem a “hogyan“-on is. Nem mindegy például, hogy mindig mindent összecsapva, rohanva étkezünk, vagy megadjuk a módját! Az emésztés egy, a paraszimpatikus idegrendszer által vezérelt folyamat, a megfelelő működéséhez nyugalom szükséges – mert különben nem fogjuk magunkat jól érezni a bőrünkben. Ezért figyeljünk oda a következőkre:

 • Étkezéskor a testünk, a gyomrunk van a középpontban! Az erről figyelmet elterelő okoseszközöknek, idegesítő-nyugtalanító tényezőknek nincs helyük az étkezőasztal mellett! A TV-t is kapcsoljuk ki! Maximum nyugalmat árasztó zenét hallgassunk!
 • Megfontolandó a régiek étkezés előtti szellemi rituáléja, az áldáskérés, amely valószínűleg minden szinten felkészíti az emésztőrendszert a táplálék megfelelő befogadására, feldolgozására. Étkezés előtt tehát kérjünk áldást az ételre, és kérjük azt is, hogy ami belőle számunkra szükséges, épüljön be; ami felesleges, ürüljön ki.
 • Lassan, komótosan, alaposan rágjunk meg minden falatot legalább hússzor! Minél apróbbra rágjuk, annál jobban meg tud emésztődni.
 • Étkezés után hagyjunk megfelelő időt a testünknek, hogy az élettani emésztési folyamatait lefolytassa, ilyenkor csak könnyű feladatokat végezzünk, vagy szunyókáljunk pár percet, ha lehetséges.

Kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg a testét, a sejtjeit (is)! Vajon mi lenne Önnek a pont itt, pont most a megfelelő, életkönnyítő táplálék? Nehezen változtat, nincs rá kapacitása, fél, hogy valamit elront? Szükség van hozzá további támogatásra, segítségre, motivációra? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Ezek is megfontolandók:
(1) Házipatika

Folytassuk annak a bemutatását, hogy milyen megalapozott életbiztosító szerepet játszik az életünkben a számunkra megfelelő és helyes táplálkozás… Ez építőanyagokat és üzemanyagot ad a testünknek, és jól táplálja a mikrobiomunkat. Nézzünk meg további, olyan konkrét táplálkozási irányzatokat, amelyek túlmutatnak a hivatalos dietetikai felfogáson.

Emlékeztető a helyes táplálkozás kialakítására: hallgassunk a testünkre

Az idegrendszerünk érzésekkel, érzetekkel folyamatos jelzéseket ad nekünk, hogy mi hasznos a testünknek, és mi nem. A számunkra helyes ételektől például jó közérzetet és könnyedséget érzünk, a számunkra helytelenektől rossz közérzetet és elnehezülést. Íme konkrét, életkönnyítő táplálkozási formák, érdemes kipróbálni őket, hogy mit érzünk tőlük:

Mediterrán étrend

Omega 3 zsírsavban gazdag helyes táplálkozás (freeimages / fish-1363304)
Omega 3 zsírsavban gazdag helyes táplálkozás (freeimages / fish-1363304)

A Földközi-tenger környékén élő népek magas flavonoid és omega-3-zsírsav tartalmú táplálkozási módja. A köreikben tudományos kutatásokkal igazoltan jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri zavarok, valamint a tumorok előfordulása. Jellemzői a bőséges (nyers és főzelék formájú) zöldség– és gyümölcsfogyasztás, olívaolaj használata, tengeri halak és diófélék fogyasztása, rendszeres tej-, bor-, burgonyafogyasztás.

Vega / lakto-vega / lakto-ovo-vega / szemi-vega / vegán táplálkozás

A vegetáriánusok vallási, filozófiai, ökológiai vagy egészségügyi megfontolásból nem esznek húst. Bio alapanyagokkal, kíméletes elkészítési eljárásokkal, természetes adalékanyagokkal főznek. (A makrobiotikus táplálkozás is vegetáriánus.) Közöttük is meg lehet különböztetni irányzatokat az állati eredetű táplálékok megengedése terén. A vegán irányzat kizárólag növényi eredetű táplálékokat fogyaszt, a lakto-vegetáriánusok megengedik a tejet és tejterméket, a lakto-ovo-vegetáriánusok a tojást, a szemi-vegetáriánusok a baromfihúst és a halat.

Keleti 5 elem konyha

Ebben a nyugati konyhához képest például az a plusz, hogy nemcsak a táplálékok által bevitt kémiai anyagokat, hanem a belülről hűtő-fűtő hatásukat és az általuk hordozott információkat is figyelembe veszi. Nyáron például hűsítő, szezonális táplálékokat érdemes fogyasztani (lédús gyümölcsöket), télen belülről fűtő olajos magvakat. Továbbá minden étkezésnél érdemes mind az 5 alapízt (savanyú, keserű, édes, csípős, sós) bevinni az egyensúly érdekében.

Paleolit: élettan szerint helyes táplálkozás

Még mindig úgy emésztünk, ahogy az ősember (?) (freeimages / the-caveman-1483739)
Még mindig úgy emésztünk, ahogy az ősember (?) (freeimages / the-caveman-1483739)

Az ember a paleolit korban főleg állati eredetű táplálékon élt, és nem volt tömeges népszokása például az elhízás. A tömeges elhízás akkor kezdődött, amikor elindult a gyorsan felszívódó szénhidrátok alapnövényeinek termesztése és fogyasztása: gabonafélék, burgonya, rizs, cukorrépa. Ezen irányzat szerint az emésztőrendszerünk még mindig nem alkalmazkodott ezekhez a táplálékokhoz. Ebből kifolyólag erősen megfontolandó, hogy valóban nem a sok zsír hízlal, és nem a só emeli a vérnyomást, hanem a sok finomított szénhidrát.

Folytatása következik!

Kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg a testét, a sejtjeit! Vajon mi lenne Önnek a pont itt, pont most a megfelelő, életkönnyítő táplálék? Nehezen változtat, nincs rá kapacitása, fél, hogy valamit elront? Szükség van hozzá további támogatásra, segítségre, motivációra? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Ezek is megfontolandók:
(1) Femina

A 21. századi ember egyik leggyakoribb és legnagyobb élet-egyensúly-elrontója, tünetteremtő kockázati tényezője az általános és súlyos mozgáshiány. Ezért törekedtünk eddig több írásban a testmozgás alapvető tudnivalóit közismertebbé tenni, és kedvet csinálni hozzá (az utolsó a női mozgásformákról szóló cikk volt). Most egy kicsit át-vissza-térünk a mozgást és az egyensúlyunk kialakítását jól támogató táplálkozási formákra. Hiszen hasonlóan, ahogyan a benzines autóba sem tankolunk vizet vagy gázolajat, fontos megválogatni a táplálékunkat is, mert nem kevesebb, mint az életünk, a mindennapi működésünk múlik rajta. A nekünk megfelelő táplálkozás, nekünk való mozgással karöltve egyenesen olcsó, megalapozott életbiztosítás tud lenni. Ugyanis nekünk való építőanyagokat és üzemanyagot ad a testünknek, jól táplálja a mikrobiomunkat.

A számunkra megfelelő táplálkozás (is) saját tesztelést igényel

Az idegrendszerünk érzésekkel, érzetekkel folyamatos jelzéseket ad nekünk, hogy mi hasznos a testünknek, és mi nem. A számunkra megfelelő ételektől például jó közérzetet és könnyedséget érzünk, a számunkra nem megfelelőktől rossz közérzetet és elnehezülést. Íme konkrét, életkönnyítő táplálkozási formák, érdemes kipróbálni őket, hogy mit érzünk tőlük:

Nyers, élő, valódi ételekkel táplálkozás: tápanyagbőség

Victoria Boutenko: A nyers étel csodája
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája

A Föld nevű bolygón rengeteg nyersen elfogyasztható táplálékfajta létezik: többnyire zöldségek, gyümölcsök, magvak. Ezeket a lehető legjobb a természetben megtalálható formájukban elfogyasztani, mert a bennük levő tápanyagok egymást kiegészítik. Az is közismert, hogy a táplálékok vitamin- és ásványianyag tartalma főzéssel, feldolgozással (de sajnos a nem megfelelő termesztési móddal is) csökken. Természetesen nem mindig megoldható a friss, nyers élelem, például télen csak feldolgozott vagy tárolt módon áll rendelkezésre. Viszont minél több nyers idénytáplálékot, minél kevesebb feldolgozott ételt eszünk, annál jobban járunk. És napi egy alma az orvost valóban távol tartja – ha nyersen esszük és nagyon jó minőségű.

Élettanilag megfelelő táplálkozás: optimális tápanyag-feldolgozás

Nem mindegy, hogy hogyan alkalmazkodik az étkezésünk a testünk táplálék-feldolgozási folyamataihoz – erről szól a Testkontroll. Mikor és hogyan érdemes fogyasztani a vizet, mikor milyen tápanyagtartalmú élelmiszert fogyasszunk, mit mivel fogyasszunk együtt, hogy elkerüljünk egy sor, az étkezési szokásaink okozta zavart… Ezek például az étkezés utáni elnehezülés és álomkór, a gyomorsav túltengés, a túlsúly, a felhalmozódott toxinok miatti rossz közérzet, stb. A tehéntej pedig élet, erő, egészség – a bociknak; és a kalcium a fűből kerül bele, amit a tehén megeszik!

Makrobiotikus étrend: hosszú élet

Nekünk megfelelő táplálkozás: nyers, élő, valódi ételek (freeimages / peaches-1326415)
Nekünk megfelelő táplálkozás: nyers, élő, valódi ételek (freeimages / peaches-1326415)

Több ezer éves múltú táplálkozási forma, a hosszú élet étrendjének tartják. Már az inkák és a kínaiak is ismerték; Hippokratész is említi “A levegőről, a vizekről és a helyekről” című munkájában. Előnyben részesíti a helyben termesztett ételeket és az idényzöldségeket. Fogyasztható élelmiszerek: gabonák, zöldségek, halak, szójafélék, tofu. Tilosak a kenyér, a hús és a tejtermékek, a finomított, tartósított élelmiszerek. A yin és jang energiákat is figyelembe veszi; az öt alapíznek (keserű, savanyú, édes, csípős és sós), valamint az öt alapszínnek (zöld, piros, sárga, fehér és fekete) is harmóniában kell lenniük egymással. Mindent jól meg kell rágni. Az ételkészítési eljárások közül a párolás, a gőzölés és a főzés a legjellemzőbb, ritkán előfordul serpenyőben vagy sütőben sütés.

Folytatása következik!

Kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg a testét, a sejtjeit! Vajon mi lenne Önnek a pont itt, pont most a megfelelő, életkönnyítő táplálék? Nehezen változtat, nincs rá kapacitása, fél, hogy valamit elront? Szükség van hozzá további támogatásra, segítségre, motivációra? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Ezek is megfontolandók:
(1) Mindmegette
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája
Harvey és Marilyn Diamond: Testkontroll

Női mozgásformák: mélyizomtorna (freeimages / gym-warmup-1509325)
Női mozgásformák: mélyizomtorna (freeimages / gym-warmup-1509325)

Az egyensúlyról, ezen belül is a mozgásról szóló sorozatban a hétköznapi sporttípusok után ejtsünk szót néhány nem annyira hétköznapi mozgásformáról. Ezek nagyrészt nőknek valók, akik kicsit máshogy működnek, mint a férfiak, más a belső felépítésük és az izomzatuk, ezért máshogy is érdemes a testükkel bánniuk. Erre valók a női mozgásformák, amik az egész női életre, női minőségre vonatkozóan éreztetni szokták a jótékony hatásaikat. Természetesen nincs tiltva, hogy férfiak is éljenek velük, sőt… mindazonáltal a férfiak is meg szokták tapasztalni az előnyeiket, a nők különleges helyeken való fittségén keresztül, és nem szoktak ellene tiltakozni… 🙂 Az alábbi edzések egyre divatosabbnak számítanak, immár sok helyen ki lehet próbálni és meg lehet tanulni őket – érdemes is, függetlenül az életkorunktól és egyéb körülményeinktől.
(Magától értetődően ezeknél is oda kell figyelni a bemelegítésre és a nyújtásra.)

Mélyizomtornák: Callanetics, Pilates, Cantienica

Sok hétköznapi sporttípus csak a testfelszínen levő izmokat dolgoztatja meg, a mélyebben fekvő izmokat nem, illetve túlságosan intenzív a dinamikus mozgást nem kedvelők számára. Ezen hiány kiküszöbölésére dolgozta ki a megálmodója a Callanetics tornát, amely egy lassú, kontrollált izommunkán alapuló gimnasztika. Lehet vele alakot formálni, izmokat feszesíteni és szálkásítani, hasat laposítani, feneket átalakítani, kíméli a gerincet és a hátat. A gyakorlatait többen továbbfejlesztették, hogy még kímélőbbek, még hatásosabbak legyenek.

Intimtornák, medenceizom tornák

Ide tartozhat például a Kriston intimtorna, az Aviva és az Arwen torna. A nők medence mélyizmainak fontos szerepe van a női hormonrendszer működésében, a kisbaba megfoganásában, táplálásában, megtartásában, kihordásában. Ha ezek az izmok meggyengülnek, vérkeringés-akadályozottá válnak, például ülő/mozgásszegény életmód miatt, akkor hormonzavarok, terméketlenség, szülési komplikációk és/vagy inkontinencia jelentkezhetnek. Ezekből következik, hogy menstruációs problémákra elsősorban nem a (hormonrendszert megterhelő) fogamzásgátló, meddőségre nem a (hormonrendszert megterhelő) lombikprogram, szülés körüli komplikációkra nem a (hasi nagyműtét) császármetszés, inkontinenciára nem a (környezetszennyező) betét használata lenne az optimális! Sokkal inkább érdemes kímélni, szakszerűen átmozgatni, erősíteni az intim női medenceizmokat.

Női mozgásformák bónusz: hastánc, orientális tánc

Mit sportoljak nőként? Egy kis átmozgató hastánc? (freeimages / erika-musik-en-viu-1421987)

A keleti országokból származó, titokzatos női tánc, mozgásforma, amit egyre többen felfedeznek és használnak Európában is. Sok ülés után nagyon üdítő hatású. Helyesen végezve átmozgatja a teljes testet, megmozgatja a medenceizmokat és a hasizmokat, kilazítja derekat és a keresztcsontot, erősíti a hátizmokat, javítja a testtartást. A legtöbbször fülbemászó zenék, valamint a nők által kedvelt szép ruhák és ékszerek társulnak hozzá.

Folytatása következik!

Vajon mi lenne Önnek a pont itt, pont most a megfelelő, örömteli testmozgás? Nehezen indul el, nincs rá kapacitása, fél, hogy valamit elront? Szükség van hozzá további támogatásra, segítségre, motivációra? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Ez is megfontolandó:
(1) Nők Lapja

Mi a cél? Teljesítés, rohanás, kapkodás? (freeimages / runners-1176564)
Mi a cél? Teljesítés, rohanás, kapkodás? (freeimages / runners-1176564)

Először nem mozgunk semmit, egész nap ülünk, aztán pedig első kósza gondolatból rögtön maratont futunk, vagy megmásszuk a Himaláját? Miből gondoljuk, hogy hogy ettől majd többek-jobbak leszünk? Talán még mindig nincs életszerű mozgáskultúránk, és nem tartjuk fontosnak a szellemünk-lelkünk-testünk aktuális lehetőségeit és korlátait… Már érintettük több cikkben (például tornaóra, mozgás elkezdése, bemelegítés, séta, nyújtás, sportválasztás), hogy a nem-mozgás után miért és hogyan induljunk el az edzéssel, hogyan sportoljunk kezdőként is biztonságosan, kíméletesen, a sérülésveszélyt csökkentve. Viszont most nézzük meg ezt összefoglalóan még egyszer, még a legegyszerűbb sétát illetően is! Hiszen a masszív önromboló beidegződéseket hosszabb idő alatt és több munkával lehet átírni, átalakítani.

Élsport, vagy élvezeti élet-karbantartó mozgás?

A katonás iskolai tornaórán általában nem volt cél, hogy a megtanuljuk örömmel, számunkra optimálisan mozogni és megismerjük a testünk egyéni adottságait – tisztelet a kivételnek. Sokkal inkább a hibátlan teljesítés, a jó jegy volt az elvárás. Versenyeztünk az idővel vagy másokkal, kellő rákészüléssel vagy anélkül. (Mikor fogják vajon azt osztályozni, hogy a gyerek mennyire érezte igazán jól magát a sport közben?) Ez megalapozta az általános teljesítménykényszert, hogy az edzéssel valamilyen külső tényezőnek kell megfelelnünk: stopperóra, mérőszalag, mérleg, szülő, tanár, főnök, edző, szurkolók, stb. A saját testünk jelzései, a “belső tényezők” sajnos az esetek jó részében nem voltak fontosak, háttérbe lettek szorítva. Ha sikerült csúcsot döntenünk, akkor mi voltunk a nemes, büszke (önkínzó, önsanyargató…) élsportoló bajnokok, és jól megmutattuk, hogy milyen sokat bírunk. Ha a megerőltetés után minden egyes porcikánkat éreztük, alig tudtunk felkelni, és mehettünk táppénzre, esetleg hosszú távon is maradandó sérülést szenvedtünk, mellékesnek bizonyult. Fiatal test sokat elbír…

Hogyan sportoljunk? FOKOZATOSSÁG, KÍMÉLETESSÉG, LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE HALADÁS

Hogyan sportoljunk? Örömmel, játékosan, odafigyelve (freeimages / swimming-fun-the-water-is-great-1431165)
Hogyan sportoljunk? Örömmel, játékosan, odafigyelve (freeimages / swimming-fun-the-water-is-great-1431165)

Viszont ha az igazán hosszan tartó általános egyensúlyt és jó közérzetet szeretnénk MAGunknak megadni, akkor csakis önMAGunkhoz hűen érdemes a mozgásformákat űzni, a tornaórai félrenevelést pedig hasznos kiküszöbölni. A sajgó porcikák és a túlerőltetés helyett legyen cél a kellemes fáradtság, ellazultság és felfrissültség. Figyeljünk oda az aktuális teherbírásunkra! HA VALAMI NEM ESIK JÓL, HA VALAMI FÁJ, azt ABBA KELL HAGYNI, mert megsérülhetünk. Maximum kellemetlen lehet. Ha van valami tünetünk, például éppen épülünk fel egy meghűlésből, vagy nemrég meghúztuk a derekunkat, azt is figyelembe kell venni.

Tudatosítsuk magunkban, hogy egy új sportban először mindig KEZDŐK leszünk, aztán csak később haladók, ezért a kezdő szinttel kell indulnunk. Ez nem szégyellni való, hanem természetes dolog, mindenki volt kezdő! Kezdőként kövessük a sétához való hozzászokásnál leírt alapelveket:

 – 1 hétig naponta (vagy kétnaponta) 5-10 perc könnyebb edzés;
 – a következő héten naponta (vagy kétnaponta) 20 perc könnyebb edzés;
 – a következő héten napi 30 perc könnyebb edzés;
– …
– és így tovább, amíg el nem érjük a napi 60 percet.
 – Ezután lehet intenzívebben vagy még hosszabban edzeni.

Mindig tartsuk be a mozgásóra ajánlott menetét: bemelegítés, edzés, levezetés, nyújtás.

Legyen az adott mozgásformának megfelelő technikai felszerelésünk!

Figyeljünk oda a helyes testtartásra és a vízfogyasztásra!

Meg lehet nyugodni: ha kitartóan, rendszeresen és örömmel hódolunk egy mozgásformának, el fog jönni az az idő is, amikor a sokszorosát fogjuk tudni teljesíteni a kezdő önMAGunknak.

Folytatása következik!

Vajon milyen lenne Önnek a pont itt, pont most a megfelelő, örömteli testmozgás? Nehezen indul el, nincs rá kapacitása, fél, hogy valamit elront? Szükség van hozzá további támogatásra, segítségre, motivációra? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Ez is megfontolandó:
(1) Webbeteg

Mit sportoljak? Tornázni, táncolni otthon is lehet (freeimages / dancing-girl-1438963)
Mit sportoljak? Tornázni, táncolni otthon is lehet (freeimages / dancing-girl-1438963)

Ha sokat ülünk, például a munkánk miatt, és egy idő után érezzük, hogy emiatt nem úgy működünk, ahogy lehetne, valószínűleg elgondolkodunk rajta, hogy mozogni kellene valamit, valahogyan. Igen ám, de itt jön a következő kérdés, hogy mit mozogjak, mit sportoljak rendszeresen? Hogyan frissítsem-javítsam-fejlesszem a testi és agyműködésemet? Megint valami, amit könnyen lehet, hogy nem mutattak meg az iskolai testnevelés órákon… Ezért az elkezdés, a bemelegítés, az alap gyaloglás-séta és a nyújtás után nézzünk meg további megfontolni érdemes konkrétumokat a testmozgásról a gyakorlatban!

Milyen körülményeim, eszközeim adottak már a sporthoz?

Kedvcsináló körülmény a sportolásra, ha az könnyen megvalósítható. Ha már megvannak bizonyos tényezők vagy sporteszközeink, azokat a legtöbbször könnyebb elkezdeni használni, mintha el kellene indulnunk sporteszköz beszerzésre, vagy netán elköltözni. A fotelből való felállást, egy kis tornát vagy táncot a legkönnyebb elkezdeni, mert csak kényelmes ruha, és esetleg egy sport TV adóra való átkapcsolás szükséges hozzá. Ha viszont már komolyabban szeretnénk folytatni a mozgást, kimennénk a friss levegőre, akkor érdemes átgondolni, hogy mi van a birtokunkban hozzá – a megfelelő öltözéken kívül.

Például elég nagy az udvarunk? Ott sokfélét mozoghatunk, a további eszközöktől függően: lehet kertészkedni, tollasozni, frizbizni, ugrókötelezni, hullahopp karikázni, és így tovább. Mellettünk halad el egy bickikliút? Ott kiválóan tudunk futni, rollerezni, görkorcsolyázni, gördeszkázni, kerékpározni, stb. Esetleg egy uszoda, konditerem, lovarda, evezős klub, … közelében lakunk? Megfontolandó a kipróbálásuk, ha már úgyis itt vannak… Nem mindegy természetesen az sem, hogy milyen az aktuális évszak. A hólapátolás, a szánkózás, a korcsolyázás és a síelés alapvetően téli mozgásformák.

Mit sportoljak: néhány konkrét ötlet

Mozgás után nyújtás! (freeimages / gymnastics-1432384)
Mozgás után nyújtás! (freeimages / gymnastics-1432384)

Egy másik tényező a sportválasztásnál az, hogy milyen sport a számunkra szimpatikus. Ennek eldöntéséhez valamennyire ismernünk kell a létező mozgásformákat… A következőkben felsoroltak közül mindegyik mozgásfajta más izomcsoportokat mozgat meg, más képességeket és készségeket fejleszt. Mindegyikhez fontos a kényelmes, időjárási körülményeknek megfelelő, motiváló cipő és ruházat, esetenként a védőfelszerelés! Mindegyiket BEMELEGÍTÉSSEL, utána levezetéssel (ami a bemelegítés ellentéte), és a végén NYÚJTÁSSAL fontos űzni!

Egyszerűen, egyedül is űzhető mozgásfajták:

 • Bent és kint is végezhetők: házimunka (lomtalanítás-rendrakás…), zenés torna, tánc, jóga, pilates, thai chi, stb.
 • Kinti mozgások eszköz nélkül: kertészkedés, séta-gyaloglás, kocogás, túrázás, stb.
 • Eszközt igényel: hullahopp karikázás, ugrókötelezés, biciklizés, rollerezés, görkorcsolyázás, gördeszkázás, úszás, evezés, lovaglás, síelés, stb.

Másokkal, eszközökkel űzhető mozgásfajták:

 • Páros sportok: társastánc, pingpongozás, tollasozás, frizbizés, pelota (“Charlie Firpo”, azaz Bud Spencer mint Amon Serrano játszott ilyet az És megint dühbe jövünk című filmben), küzdősportok, stb.
 • Csapatsportok: labdarúgás, kosárlabda, röplabda, vízilabda, stb.

Mire vagyok alkalmas és képes? Sport önismeret

Okoseszközök: sport önismeret segítők lehetnek (android-phone-1615861)
Okoseszközök: sport önismeret segítők lehetnek (freeimages / android-phone-1615861)

Egy harmadik fontos tényező a sportválasztásnál az, hogy milyen a kondíciónk pont itt, pont most, mit lenne jó fejleszteni, és miben szenvedünk hiányt. Ennek “hivatalos”, megnyugtató kiderítésére szokták tanácsolni, hogy a mozgás elkezdése előtt menjünk el orvosi vizsgálatra, ahol műszerrel megmérik a testi funkciókat. Az is sport-önismeretet segítő konkrét, műszerrel mérő visszajelzés, ha elektronikus okoseszközöket használunk. Ez valóban hasznos lehet, de mint szellem-lélek-test emberlénynek, akadhatnak műszerekkel mérhetetlen, rejtett egyéni jellegzetességeink is. Ezért a leges-legelső, és szinte az egyedüli, amire muszáj hallgatni ebben, az nem az orvos, nem az okosóra, de még csak nem is az edző, hanem a SAJÁT TESTÜNK JELZÉSEI! Alapszabály, hogy minden sportágban kerülendő a túlerőltetés. HA VALAMI FÁJ, HA VALAMI NEM ESIK JÓL, akkor ABBA KELL HAGYNI. Maximum kellemetlen lehet, mert különben megsérülhetünk.

Folytatása következik!

Vajon mi lenne Önnek a pont itt, pont most a megfelelő, örömteli testmozgás? Nehezen indul el, nincs rá kapacitása, fél, hogy valamit elront? Szükség van hozzá további támogatásra, segítségre, motivációra? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Ez is megfontolandó:
(1) Arnica

A bemelegítés (és a séta-gyaloglás) után beszéljünk még egy életbevágóan fontos, alap tudnivalóról a testmozgással kapcsolatban, amit az iskolai testnevelés órán jó eséllyel sajnos nem tanítanak meg. Pedig nem a történelmi évszámok azok, amiket hasznos dolog álmunkból felébredve is kívülről fújni, hanem többek között az, hogy hogyan kell a testünket jól karbantartani. A jó karbantartásnak fontos része az izmaink mindennapos bemelegítése testmozgás előtt és nyújtása testmozgás után, a gyakorlatban is! Mielőtt ízületi problémákra fájdalomölő (angolul pain killer) pirulákhoz nyúlunk, érdemes a napi szokásainkba nyújtógyakorlatokat beiktatni. Ugyanis lehet, hogy az mozgásszervi működési zavarokat és kellemetlenségeket egyes izmaink megrövidülése és az általuk a normál helyükről elmozdított ízületek okozzák. Bizonyos fajta mozgásformákat gyakorlók, például egyes jógázók ezt már tudják, nekik sok nyújtógyakorlat van a mozgásprogramjukban, ők a gyakorlatban is megtapasztalták, hogy mire jó a nyújtás.

Szakmai ártalmak, avagy miért fontos, mire jó a nyújtás?

Mire jó a nyújtás? Test karbantartásra! (bekesgyogytorna.blogspot.com)
Mire jó a nyújtás? Test karbantartásra! (bekesgyogytorna.blogspot.com)

A jó közérzetet segítő helyes testtartáshoz meghatározott izmok meghatározott terhelése (lenne) szükséges – mint ahogy ez történik séta közben is optimális esetben… A különféle típusú, például álló-, ülőmunkához, vagy bizonyos jellegű sportokhoz viszont mindig ugyanazokat az izmainkat használjuk, másikakat pedig nem használunk. Például ha irodában dolgozunk, munka közben a nyakunkon, a bicepszünkön és a csípőnkben használtak, túlterheltek, feszesek és megrövidültek az izmok, a farizmaink működése pedig leállt. Az előbbiek látható jele, hogy a felső háti szakaszunk görnyedt, a fejünk előre dől, a mellkasunk pedig homorú, beesett. Az egyenetlenül terhelt izmoknak megfelelők lesznek az ízületi működési zavaraink! Hátfájás, nyakfájdalom, derékfájás, térdfájás, súlyos krónikus esetben gerincferdülés, banyapúp, stb. Az még a kisebb probléma, hogy ha elmegyünk sportolni, az előbbiek miatt nem leszünk hajlékonyak és izomlázunk lesz.

Megolajozzuk a porcikáinkat – milyen testgyakorlatokkal lehet nyújtani?

A neten sok leírás van erről is, érdemes például gyógytornász weboldalakat böngészni, videókat tanulmányozni és kipróbálni. Két tényező nagyon fontos: 1. A VÍZFOGYASZTÁS, a mozgásszerveink hidratálása szintén életbevágó az ízületek karbantartására, amit legalább 2 héttel a nyújtógyakorlatok bevezetése előtt el kell kezdenünk! 2. A nyújtás maximum kellemetlen lehet, nem fájhat. HALLGATNI KELL A TESTÜNK ÜZENETEIRE, ÉS HA VALAMI VALAHOL FÁJ, ABBAHAGYNI. Nem szabad túlnyújtani és túlerőltetni az izmainkat és az ízületeinket, mert sérülés lehet a következménye. Meglevő sérülés esetén pedig még körültekintőbben kell izmainkat nyújtani.

Folytatása következik!

Nehezen változtat, nehezen indul el mozogni? Szükség van hozzá további támogatásra, segítségre, motivációra? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Ajánlott könyv:
Ming Chew: Szabadulj meg a fájdalomtól – örökre!

Ez is megfontolandó:
(1) Webbeteg

Vízivás szabályai: mennyiség, minőség, ütemezés (freeimages / drinking-water-1323413)
Vízivás szabályai: mennyiség, minőség, ütemezés (freeimages / drinking-water-1323413)

A fáradt embert a legtöbbször megkínálják kávéval – pedig sokszor inkább egy pohár vízzel kell(ene) automatikusan megkínálni. Ugyanis könnyen lehet, hogy a fáradtság az agysejtjei vízhiányának, a teste krónikus szomjúságának a jele… A mozgásról szóló, további hiánypótló tudnivalók előtt vizsgáljunk meg egy, az általános egyensúlyunkat szintén jelentősen befolyásoló összetevőt. Ez pedig a testünk (de)hidratáltsága, a napi vízfogyasztásunk. Habár a számunkra pont itt, pont most OPTIMÁLIS vízivás szabályai már egy ideje ismertek az életüket jól karbantartani törekvők körében, sokaknak még mindig nem sikerül odafigyelni rá. Így ismétlés a tudás anyja és terjesztője.

Miért fontos a vízfogyasztás? Íme a vízhiány hatása a szervezetre

Az emberi test 60-90%-a víz, amiből folyamatosan veszítünk a kilégzéssel, az izzadással és az ürítéssel. Ha az elvesztett vízmennyiséget nem pótoljuk, sejt dehidráció lép fel, ami akadályozza a sejtjeink normál működését, öregít, megrövidíti és veszélyezteti az életünket. Például kánikulában egy vízhiányos testben megnő a túlhevülés, a hőguta kialakulásának veszélye, ugyanis víz nélkül a test kevésbé képes izzadással hűteni magát. Alapvetően nem a hőségtől kell tehát tartani, hanem a dehidratáltságtól! Ezt érdemes elkerülni!

A sejtszintű vízhiány néhány, már rövid távon is szubjektíven érzékelhető jele a teljesség igénye nélkül: fáradtság, fejfájás, koncentrációzavar, gyengeség, levertség, rossz közérzet, szédülés, stressz, egyéb kellemetlenségek. Szemmel látható jele a sötétsárga vizelet. És hogy mit tehetünk a testünk hidratáltságáért?

A vízivás szabályai – át kell szokni

Lehet, hogy kezdetben furcsák és kényelmetlenek lesznek, de…

  • Reggel éhgyomorra kávé helyett egy pohár langyos vizet igyunk, ami az agysejtjeink működését beindítja, így szelíd és életbarát módon képes minket felébreszteni.
  • Ne igyunk hideg vagy jeges vizet, főleg ne forró italok-ételek, például tea vagy kávé után rögtön.
  • Többször, kevesebbet igyunk, mert ekkor kerül a víz a sejtjeinkhez, ekkor nem üríti ki a vesénk a felesleget.
  • Igyuk a pohár vizét lassan, kis kortyokban.
  • Többször, kevesebbet – ennek környezetbarát eszköze a kulacs (fotó: SzTT)

   Tartsuk egy ideig a vizet a szánkban, mielőtt lenyelnénk.
  • Ülő testhelyzetben jobb inni, mint álló vagy futó helyzetben.
  • A mosdóban való folyó ügyek intézése előtt mindig igyunk vizet, ellenben közvetlenül utána ne igyunk.
  • Étkezés, főleg zsíros ételek fogyasztása ELŐTT fél órával igyuk a vizet, utána 1 óráig ne igyunk, maximum, ha nagyon muszáj, például zsíroldó meleg teát vagy citromos limonádét. Hacsak nem tartjuk jó ötletnek a zsíros edényeket hideg vízben elmosogatni, hacsak nem szeretjük az étkezés utáni álmosságot és a túlsúlyt…
  • Ha vízhajtó hatású szerekkel (kávé, tea, alkohol, orvosság, …) élünk, pótoljuk az általuk kihajtott vizet is.
  • Olyan vizet igyunk, ami pont akkor, pont ott jólesik, kóstoljunk meg többfélét. Legyen tiszta, mentes a toxinoktól.

Vízidő alkalmazás: praktikus emlékeztető és tanácsok

Elektronikus okoseszközök feledékeny használói kipróbálhatják a Watertime és hasonló nevű alkalmazásokat, a lépésszámlálóhoz hasonlóan. Ezen programok testsúly és nem alapján kiszámolják a napi vízszükségletet (természetesen ez hőmérséklettől függően is változik, de…) és a javasolt-beállított ütemezés szerint emlékeztetnek az elfogyasztására. Legalább addig érdemes használni őket, amíg meg nem szokjuk, hogy inni kell, amíg fel nem ismerjük, hogy a testünk hogyan jelzi nekünk a szomjúságot.

Folytatása következik!

Nehezen kezd el megfelelő mennyiségű vizet inni? Lehet, hogy stresszes, és ettől nem érzi, hogy szomjas? Felborult az egyensúlya, szüksége van stresszcsökkentésre? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?

Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!

Ajánlott könyvek:
Dr. F. Batmanghelidj: A tested vízért kiált!
Harvey és Marilyn Diamond: Testkontroll

Ez is megfontolandó:
(1) Webbeteg