Az előző cikk arról szólt, hogy milyen hétköznapi, a vércukorszintet befolyásoló epigenetikus szokások alakíthatnak ki cukorbetegséget. Most nézzünk egy kicsit ezek mögé, mert ha tudjuk, hogy egészen pontosan mi állhat mögöttük, könnyebb lehet a cukorbetegség megelőzése, sőt, a hétköznapi, otthoni eredményes kezelése is!
Cukorbetegség tünetei – többek között
Ha tájékozódunk a cukorbetegség tünetei után, többek között ezeket fogjuk találni:
- Alvászavarok, fáradtság, fáradékonyság, gyengeség és levertség
- Túlzott ingerlékenység
- Éjszakai izomgörcs, lábikragörcs
- Extrém éhség, falásroham
- És így tovább. Nagyon érdekes, de ezek a tünetek egy súlyos, krónikus hiánybetegség esetén is megjelennek! Vajon melyik lehet az?
Súlyos, krónikus sejtszintű magnéziumhiány tünetei – többek között
Meglepő “véletlen” egybeesésekkel!
- Alvászavarok, fáradtság, fáradékonyság, gyengeség és levertség
- Túlzott ingerlékenység
- Éjszakai izomgörcs, lábikragörcs
- Extrém éhség, falásroham
Vajon a cukorbetegség összefügg a magnéziumhiánnyal, és ha igen, hogyan?
Cukorbetegség megelőzése: (itt is) alapvető a magnéziumpótlás
Végighaladva az előző cikkben említett kockázati tényezőkön, látható lesz, hogy mindegyik kapcsolatban áll a stresszel és a magnéziumhiánnyal, az ásványi anyagok szűkös mennyiségével az emberi testben! A szakirodalom szerint így:
- Krónikus álmatlanság és/vagy alvászavar. Az emberi test ilyenkor több stresszhormont (kortizolt) termel. A kortizol egyrészt fokozza a glükóztermelést, hogy az emberi testnek több energia álljon rendelkezésére a hosszabb ébrenléthez, – és a tartósan megemelkedett glükózszint a cukorbetegség előszobája. Másrészt a magasabb kortizolszint a (napjainkban alapokat tekintve is kevés) magnézium kiürüléséhez vezet!
- A táplálkozás nem megfelelő jellege. Ha már kialakulóban van a cukorbetegség, ajánlják például különleges táplálékok fogyasztását: dió, fahéj, teák (kapor, citromfű, csalán, gyermekláncfű, görögszénamag, erdei szederlevél, fekete áfonyalevél, stb.). Ezek közül több, például a dió és a fahéj, de a zöld leveles növények is kiemelkedő magnéziumforrások! (Mindazonáltal túl sok fahéjat nem célszerű fogyasztani, mert emésztőrendszert irritáló anyagokat tartalmaz.) A magnézium számos olyan enzim működéséhez szükséges, amelyek elősegítik az emberi szervezet glükóz-felhasználását, a sejtjeink inzulin-receptorainak a megfelelő működését. Ahhoz is elengedhetetlen, hogy a sejtek reagálni tudjanak az inzulinra (a túl magas inzulinszint viszont csökkenti a szervezet magnéziumtartalékait), valamint a pajzsmirigyhormon aktívvá válását is megalapozza (magnézium hiányában itt kialakul az inzulinrezisztencia).
- A stressz és a lelki kilengések időbeli hosszúsága, nagysága. A nagymértékű / hosszú időn át tartó stressz során az emberi testből kiürül a magnézium, így súlyos, krónikus sejtszintű magnéziumhiány alakul ki. És lehet, hogy cukorbetegség is!
- Egyes szteroid, fogamzásgátló, vizelethajtó tabletták hosszú távú szedése. Ezek a szerek hozzájárulnak a magnézium szervezetből való kiürüléséhez! És cukorbetegség kialakulásához is…
- És így tovább. Az előbbiek a terhességi cukorbetegségre is vonatkoznak!
Érdemes minden egészségbarát lehetőséget megragadni, hogy a magnéziumbevitelünket növeljük, mert ezen nagyban múlik a cukorbetegség megelőzése! A Moksa Green zöldturmix por is egy ilyen lehetőség.
Moksa Green: magnézium- és tápanyagbomba a természetből, cukorbetegeknek is
Moksa Green zöldturmix recept Bencze Ilona ajánlásával:
Turmix elkészítéséhez a következő adalékokat javasoljuk: 2 evk Moksa Green porkeverék + 0,5 l víz + 1 evk méz + 1 evk lenmagolaj + 2 karika citrom + 1 alma vagy banán vagy körte. A recept tetszés szerint, saját ízlésünk szerint variálható, kibővíthető. Naponta minimum 3 dl turmix elfogyasztása ajánlott reggel étkezés előtt. Hűtőben 2-3 napig eltartható. Ha közben besűrűsödik a turmix hideg vagy meleg vízzel hígítható.
Lásd még:
(1) Dr. Kuti Vilma munkássága
(2) Tények-tévhitek
(3) Tények-tévhitek
(4) Házipatika
(5) Pharma Online
(6) Cogito blog