A 21. századi ember egyik leggyakoribb és legnagyobb élet-egyensúly-elrontója, tünetteremtő kockázati tényezője az általános és súlyos mozgáshiány. Ezért törekedtünk eddig több írásban a testmozgás alapvető tudnivalóit közismertebbé tenni, és kedvet csinálni hozzá (az utolsó a női mozgásformákról szóló cikk volt). Most egy kicsit át-vissza-térünk a mozgást és az egyensúlyunk kialakítását jól támogató táplálkozási formákra. Hiszen hasonlóan, ahogyan a benzines autóba sem tankolunk vizet vagy gázolajat, fontos megválogatni a táplálékunkat is, mert nem kevesebb, mint az életünk, a mindennapi működésünk múlik rajta. A nekünk megfelelő táplálkozás, nekünk való mozgással karöltve egyenesen olcsó, megalapozott életbiztosítás tud lenni. Ugyanis nekünk való építőanyagokat és üzemanyagot ad a testünknek, jól táplálja a mikrobiomunkat.
A számunkra megfelelő táplálkozás (is) saját tesztelést igényel
Az idegrendszerünk érzésekkel, érzetekkel folyamatos jelzéseket ad nekünk, hogy mi hasznos a testünknek, és mi nem. A számunkra megfelelő ételektől például jó közérzetet és könnyedséget érzünk, a számunkra nem megfelelőktől rossz közérzetet és elnehezülést. Íme konkrét, életkönnyítő táplálkozási formák, érdemes kipróbálni őket, hogy mit érzünk tőlük:
Nyers, élő, valódi ételekkel táplálkozás: tápanyagbőség
A Föld nevű bolygón rengeteg nyersen elfogyasztható táplálékfajta létezik: többnyire zöldségek, gyümölcsök, magvak. Ezeket a lehető legjobb a természetben megtalálható formájukban elfogyasztani, mert a bennük levő tápanyagok egymást kiegészítik. Az is közismert, hogy a táplálékok vitamin- és ásványianyag tartalma főzéssel, feldolgozással (de sajnos a nem megfelelő termesztési móddal is) csökken. Természetesen nem mindig megoldható a friss, nyers élelem, például télen csak feldolgozott vagy tárolt módon áll rendelkezésre. Viszont minél több nyers idénytáplálékot, minél kevesebb feldolgozott ételt eszünk, annál jobban járunk. És napi egy alma az orvost valóban távol tartja – ha nyersen esszük és nagyon jó minőségű.
Élettanilag megfelelő táplálkozás: optimális tápanyag-feldolgozás
Nem mindegy, hogy hogyan alkalmazkodik az étkezésünk a testünk táplálék-feldolgozási folyamataihoz – erről szól a Testkontroll. Mikor és hogyan érdemes fogyasztani a vizet, mikor milyen tápanyagtartalmú élelmiszert fogyasszunk, mit mivel fogyasszunk együtt, hogy elkerüljünk egy sor, az étkezési szokásaink okozta zavart… Ezek például az étkezés utáni elnehezülés és álomkór, a gyomorsav túltengés, a túlsúly, a felhalmozódott toxinok miatti rossz közérzet, stb. A tehéntej pedig élet, erő, egészség – a bociknak; és a kalcium a fűből kerül bele, amit a tehén megeszik!
Makrobiotikus étrend: hosszú élet
Több ezer éves múltú táplálkozási forma, a hosszú élet étrendjének tartják. Már az inkák és a kínaiak is ismerték; Hippokratész is említi “A levegőről, a vizekről és a helyekről” című munkájában. Előnyben részesíti a helyben termesztett ételeket és az idényzöldségeket. Fogyasztható élelmiszerek: gabonák, zöldségek, halak, szójafélék, tofu. Tilosak a kenyér, a hús és a tejtermékek, a finomított, tartósított élelmiszerek. A yin és jang energiákat is figyelembe veszi; az öt alapíznek (keserű, savanyú, édes, csípős és sós), valamint az öt alapszínnek (zöld, piros, sárga, fehér és fekete) is harmóniában kell lenniük egymással. Mindent jól meg kell rágni. Az ételkészítési eljárások közül a párolás, a gőzölés és a főzés a legjellemzőbb, ritkán előfordul serpenyőben vagy sütőben sütés.
Folytatása következik!
Kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg a testét, a sejtjeit! Vajon mi lenne Önnek a pont itt, pont most a megfelelő, életkönnyítő táplálék? Nehezen változtat, nincs rá kapacitása, fél, hogy valamit elront? Szükség van hozzá további támogatásra, segítségre, motivációra? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?
Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!
Ezek is megfontolandók:
(1) Mindmegette
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája
Harvey és Marilyn Diamond: Testkontroll