Karácsony előtt a legtöbb háziasszony azzal van elfoglalva, azon stresszel, hogy minél nagyobb terülj-terülj-asztalkámat sikerüljön varázsolnia a családjának és a rokonainak. Karácsonykor a legtöbbünk ennél a terülj-terülj-asztalkámnál igyekszik helytállni, már ami a finomságok megromlását gátló degeszre falatozást illeti. Inkább rontsuk el a gyomrunkat, inkább érezzük magunkat rosszul, inkább szedjünk fel pár kilót, csak nehogy bármit is ki kelljen dobni a drága elemózsiákból. Ennek következtében a legtöbbünk a karácsonyi ünnepek alatt felszed néhány kilót. Ezen kilóktól az ünnepek elmúltával karácsony utáni tisztítókúra keretében próbál megszabadulni.
Miért szükséges a karácsony utáni tisztítókúra (és tápelemkúra)?
Az talán egyre inkább köztudott, hogy a 21. század feszített élettempója és nagyüzemi, tápanyagszegény élelmiszerei alapvetően sem tesznek jót az emberi test tápelem-vitamin készletének. Rendszeresen kiürül belőle például a magnézium, a pótlása pedig nem mindig sikerül, ezért szinte minden ember súlyosan magnéziumhiányos sejtszinten.
Az viszont még nem annyira köztudott, hogy mi történik az emberi testben a karácsonyi lakomákon a sok cukor megemésztése, a szilveszteri dorbézolásokban az alkohol feldolgozása során… Ilyenkor még inkább felhasználódnak, kiürülnek az emberi szervezetben levő maradék tápelem-vitamin készletek: a magnézium, a B vitamin és társaik. Ezek nélkül viszont nincs egészséges idegrendszer, ezért karácsony után még karácsonyi rokonsági konfliktusok nélkül is szaporodhat az idegrendszeri problémák száma. És ezen sajnos nem segítenek az emésztéstámogató patikai orvosságok sem, amiket a túlevésre reklámoznak a médiában.
Hogyan tudunk egyszerűen tisztítókúrát (és tápelemkúrát) tartani?
Ha keresgélünk az Interneten, rengeteg hasznos tippet fogunk erre vonatkozóan találni. Mikor, hogyan és mennyi vizet igyunk, milyen kímélő ételeket fogyasszunk (például ez az ismertető), hogyan mozogjunk, és így tovább. Azonban a 21. századi általános időhiányban tisztítókúrára az egyik legegyszerűbb alap, ha valamilyen zöld növényekből készült turmixot iszunk minden reggel, vagy akár egész nap elosztva. Erre egy kiváló lehetőség a Moksa Green. A benne levő bio módon termesztett növények levelei szerves módon segítenek pótolni a karácsonyi eszem-iszomok során elvesztett tápanyagokat. A rostjai pedig segítenek az emésztőrendszert és az egész testet megtisztítani a nem bele való salakanyagoktól.
Moksa Green “instant” zöldturmix recept Bencze Ilona ajánlásával:
Turmix elkészítéséhez a következő adalékokat javasoljuk: 2 evk Moksa Green porkeverék + 0,5 l víz + 1 evk méz + 1 evk lenmagolaj + 2 karika citrom + 1 alma vagy banán vagy körte. A recept tetszés szerint, saját ízlésünk szerint variálható, kibővíthető. Naponta minimum 3 dl turmix elfogyasztása ajánlott reggel étkezés előtt. Hűtőben 2-3 napig eltartható. Ha közben besűrűsödik a turmix hideg vagy meleg vízzel hígítható.
Ajánlott olvasmány (01): Victoria Boutenko: A nyers étel csodája