A minap panaszkodott egy zöld turmixot fogyasztó hölgy, hogy ő szívesen issza a bio módon termelt zöld levelek porát, mert érzi a pozitív hatásait, de csak vízben feloldva borzasztó íze van. Ezt vitathatatlan, az összetevőktől függően valóban nincs kellemes íze az ilyen leveles termékeknek, ha csak önmagában isszuk. Párosítani kell őket olyan élelmiszerekkel: zöldségekkel, gyümölcsökkel és egyebekkel, amelyek képesek a “zöld” ízt harmonikusabbá tenni. És ez nemcsak az ízek miatt hasznos, hanem azért is, mert az így bevitt tápanyagok még inkább komplex módon tudnak hasznosulni az emberi sejtekben. Hogy milyen más módokon is lehetséges a zöld turmix készítése – íme néhány lehetőség, néhány egészségbarát alapanyag. Érdemes odafigyelni a testünk jelzéseire, hogy az aktuális pillanatban melyik(ek)et kívánja a legjobban:
Zöld turmix készítése gyümölcsökkel kombinálva
Ezekből ízlés szerint bármelyiket bármilyen arányban belekeverhetjük, akár a reform módon készült befőtt, konzerv, sűrítmény, 100%-os lé vagy mirelit változataikat is. Értelemszerűen általában inkább édes ízt fogunk kapni.
- Hazánkban honos gyümölcsök: alma, körte, eper, barack, szőlő, ribizli, szilva, stb.
- Mediterrán gyümölcsök: narancs, mandarin, lime, stb.
- Trópusi gyümölcsök: mangó, kivi, banán, ananász, stb.
- stb.
Zöld turmix készítése zöldségekkel kombinálva
Ezekkel is bátran kísérletezzünk, általában kicsit sósabb vagy savanyúbb íz lesz az eredmény.
- Sárga: sárgarépa, sütőtök, stb.
- Zöld: uborka, cukkini, zeller, stb.
- Piros: cékla, retek, paradicsom(lé). A Moksa Green egyik legegyszerűbb elkészítési módja, ha paradicsomsűrítménybe keverjük bele, majd felhígítjuk vízzel tetszés szerint. Ezt lehet tovább kombinálni úgy, hogy olaszos paradicsomos ételekbe keverjük a fűszer mellé vagy akár helyette: (már nem forró) levesbe, paradicsomos-zöldséges tésztára, bolognai tésztára, pizzára, melegszendvicsre, stb.
- És így tovább.
Zöld turmix készítése egyebekkel kombinálva
Minden, ami még beleférhet!
- Jó szolgálatot tehetnek az ízesítésben a különféle mag”tejek”, vagyis a magokból készült italok: mandula”tej”, kókusz”tej”, rizs”tej” és társaik. Ezekkel is érdemes kísérletezni, hogy a fenti gyümölcsökkel és zöldségekkel melyik és hogyan illik össze.
- Egészségbarát és reform édesítőszerek: méz, stevia kivonat, nyírfacukor, stb.: ezek használata is igényli az egyéni ízlés és aktuális helyzet figyelembe vételét.
- Fűszerek: gyömbér, vanília, fahéj (ez utóbbival érdemes óvatosan bánni, mert irritálhatja az emésztőrendszert), stb.
- És így tovább.
Tehát kreativitásra fel!
Moksa Green “instant” zöldturmix recept Bencze Ilona ajánlásával:
Turmix elkészítéséhez a következő adalékokat javasoljuk: 2 evk Moksa Green porkeverék + 0,5 l víz + 1 evk méz + 1 evk lenmagolaj + 2 karika citrom + 1 alma vagy banán vagy körte. A recept tetszés szerint, saját ízlésünk szerint variálható, kibővíthető. Naponta minimum 3 dl turmix elfogyasztása ajánlott reggel étkezés előtt. Hűtőben 2-3 napig eltartható. Ha közben besűrűsödik a turmix hideg vagy meleg vízzel hígítható.
Ajánlott olvasmány (01): Victoria Boutenko: A nyers étel csodája
Ajánlott videó: https://youtu.be/ruZA5D2ELU8