Folytassuk annak a bemutatását, hogy milyen megalapozott életbiztosító szerepet játszik az életünkben a számunkra megfelelő és helyes táplálkozás… Ez építőanyagokat és üzemanyagot ad a testünknek, és jól táplálja a mikrobiomunkat. Nézzünk meg további, olyan konkrét táplálkozási irányzatokat, amelyek túlmutatnak a hivatalos dietetikai felfogáson.
Emlékeztető a helyes táplálkozás kialakítására: hallgassunk a testünkre
Az idegrendszerünk érzésekkel, érzetekkel folyamatos jelzéseket ad nekünk, hogy mi hasznos a testünknek, és mi nem. A számunkra helyes ételektől például jó közérzetet és könnyedséget érzünk, a számunkra helytelenektől rossz közérzetet és elnehezülést. Íme konkrét, életkönnyítő táplálkozási formák, érdemes kipróbálni őket, hogy mit érzünk tőlük:
Mediterrán étrend
A Földközi-tenger környékén élő népek magas flavonoid és omega-3-zsírsav tartalmú táplálkozási módja. A köreikben tudományos kutatásokkal igazoltan jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri zavarok, valamint a tumorok előfordulása. Jellemzői a bőséges (nyers és főzelék formájú) zöldség– és gyümölcsfogyasztás, olívaolaj használata, tengeri halak és diófélék fogyasztása, rendszeres tej-, bor-, burgonyafogyasztás.
Vega / lakto-vega / lakto-ovo-vega / szemi-vega / vegán táplálkozás
A vegetáriánusok vallási, filozófiai, ökológiai vagy egészségügyi megfontolásból nem esznek húst. Bio alapanyagokkal, kíméletes elkészítési eljárásokkal, természetes adalékanyagokkal főznek. (A makrobiotikus táplálkozás is vegetáriánus.) Közöttük is meg lehet különböztetni irányzatokat az állati eredetű táplálékok megengedése terén. A vegán irányzat kizárólag növényi eredetű táplálékokat fogyaszt, a lakto-vegetáriánusok megengedik a tejet és tejterméket, a lakto-ovo-vegetáriánusok a tojást, a szemi-vegetáriánusok a baromfihúst és a halat.
Keleti 5 elem konyha
Ebben a nyugati konyhához képest például az a plusz, hogy nemcsak a táplálékok által bevitt kémiai anyagokat, hanem a belülről hűtő-fűtő hatásukat és az általuk hordozott információkat is figyelembe veszi. Nyáron például hűsítő, szezonális táplálékokat érdemes fogyasztani (lédús gyümölcsöket), télen belülről fűtő olajos magvakat. Továbbá minden étkezésnél érdemes mind az 5 alapízt (savanyú, keserű, édes, csípős, sós) bevinni az egyensúly érdekében.
Paleolit: élettan szerint helyes táplálkozás
Az ember a paleolit korban főleg állati eredetű táplálékon élt, és nem volt tömeges népszokása például az elhízás. A tömeges elhízás akkor kezdődött, amikor elindult a gyorsan felszívódó szénhidrátok alapnövényeinek termesztése és fogyasztása: gabonafélék, burgonya, rizs, cukorrépa. Ezen irányzat szerint az emésztőrendszerünk még mindig nem alkalmazkodott ezekhez a táplálékokhoz. Ebből kifolyólag erősen megfontolandó, hogy valóban nem a sok zsír hízlal, és nem a só emeli a vérnyomást, hanem a sok finomított szénhidrát.
Folytatása következik!
Kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg a testét, a sejtjeit! Vajon mi lenne Önnek a pont itt, pont most a megfelelő, életkönnyítő táplálék? Nehezen változtat, nincs rá kapacitása, fél, hogy valamit elront? Szükség van hozzá további támogatásra, segítségre, motivációra? A Moksa Cseppet, a Moksa Greent és az Emóciót próbálta már az általános egyensúlyának biztosítására?
Bővebb információk olvashatók a témáról a Facebookon a Moksa útmutatás csoportban!
Ezek is megfontolandók:
(1) Femina