Mostanában egyre ismertebbek és népszerűbbek a smoothie-k, melyeknek három fő alkotóelemük a zöldségek, a gyümölcsök és az élet számára nélkülözhetetlen tiszta víz. Ilyen zöld turmix italok fogyasztásával fedezhetjük szervezetünk zöldség-gyümölcs és folyadékbevitelének nagy részét. Testünk finomhangolása mellett egyfajta egészséges élvezeti cikként is szolgálhat. Ha már tudjuk, hogy mely összetevőkkel a legfinomabb számunkra, akkor saját szájízünk szerint variálhatjuk azt, egy kis odafigyeléssel igazi finomságot “kotyvaszthatunk”.
Zöld turmix: mi is ez, és miért előnyös?
Nevét értelemszerűen a belekerülő zöld leveles zöldségekről kapta, amiknek rendkívül magas az ásványi anyag tartalma és rosttartalma. Ezen felül sok esszenciális aminosavat is találunk bennük. Turmixolt formában könnyeben emészthetőek a növényi rostok, ezért sokkal jobban járunk mintha csak felszelnénk és megennénk a zöldségeinket, hiszen ezáltal kevesebb munkát adunk a gyomrunknak. Smoothienkhoz javasoljuk a zöldségek mellett egyéb összetevők (első sorban gyümölcsök és olajok) hozzáadását is, mivel így nagyon finommá varázsolhatjuk, miközben ugyanannyira egészséges marad.
A zöldségek közül a legkedveltebb alapanyagok a sóska, spenót, madársaláta, szárzeller, avokádó, uborka, cukkini, céklalevél, mángold, kínai kel, káposzta, kelkáposzta. Konkrét példának vegyük most a spenótot. Azontúl, hogy remek klorofill forrás, bővelkedik továbbá A-, C-, E-, K-, B-vitaminokban, folsavban, magnéziumban és élelmi rostokban. Található még benne vas, kalcium, kálium, mangán és cink.
A gyümölcsök sorából választhatjuk természetes ízelítőnek a banánt, almát, körtét, a különféle bogyós gyümölcsöket, mangót, ananászt, narancsot, mandarint és a kivit is. A gyümölcsösebb változatokhoz jól megy a gyömbér, az őrölt fahéj, és a vanília is igazán kellemes összetevője lehet az italunknak. Abban az esetben, ha édesebb, teltebb ízekre vágyunk, egy kis mézzel is gazdagítható a vitaminbombánk. Főként tisztított vízzel javasoljuk a zöld turmix hígítását, de természetesen mással is felönthetjük.
“Instant” zöld turmix, amit könnyű elkészíteni
A zöldturmix remek napkezdő fogás: viszonylag alacsony a kalóriatartalma, de viszont igen laktató és vitalizáló, így az ebédig biztosan nem leszünk éhesek. Ha Önnek nincs ideje, kedve, lehetősége friss alapanyagokból elkészíteni napi zöld turmix adagját, akkor szeretettel ajánlom figyelmébe a Moksa Green zöld turmix prémium alap porkeveréket, melynek elkészítése mindössze csak pár percet vesz igénybe.
Önnek 0,5 liter vízre, 2 kanál Moksa Green porkeverékre, valamint egy turmixgépre lesz szüksége és már kortyolhatja is a vitaminban gazdag napindító italát! Az íz fokozásaképpen tegyen hozzá egy kanál mézet, lenmagolajat, 2 karika citromot, 1 almát, banánt vagy körtét. Moksa Green összetevők: búzafű, zöldárpa, lucernafű, brokkoli, fodroskel, spenót, kaporlevél, petrezselyemlevél. Színezőanyagoktól, ízfokozóktól, tartósítószerektől mentes. Naponta minimum 3 dl turmix elfogyasztása ajánlott reggel étkezés előtt. Hűtőben 2-3 napig eltartható. Ha közben besűrűsödik a turmix hideg vagy meleg vízzel hígítható. A porkeverék természetesen; turmixgép és egyéb összetevők hozzáadása NÉLKÜL is elkészíthető.
Forrás (1): Mindmegette
Forrás (2): EgészségKalauz
Forrás (3): Melodin
Ajánlott olvasmány (01): Victoria Boutenko: A nyers étel csodája