A lucernafű fő elterjedési területe a Földközi-tenger környéke, de takarmánynövényként való hasznosításából eredően mindenhol elterjedt. Levele nyolcféle alapvető enzimet tartalmaz. Minden 100 gramm lucerna 8000 NE A-vitamint, 20 000-40 000 NE K-vitamint tartalmaz, ami csökkenti a vérzést, és elősegíti a véralvadást.
A lucerna fogyasztásának nincs nagy hagyománya a vidékünkön, de ettől függetlenül nagyon egészséges és sokat tehet a testünk harmóniájáért. A növények közül az egyik legdúsabb klorofillban, ami a napsugárzás energiáját nyeli el és ezáltal jó egészségben tartja azt; elfogyasztva pedig a saját szervezetünket.
Vitaminokból található benne B17, B6, B2, B1, D, C, E, K és U-vitamin. Ásványi anyagokból kalcium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, jód, szilícium és béta-karotin. Valamint L-borostyánkősav, amely fékezi az öregedést, felel a kötőszövetek rugalmasságáért. Gazdag növényi fehérjékben és aminosavakban is. A réz gyulladáscsökkentő hatású, ami ízületi problémáknál lehet kedvező.
A lucerna kiemelkedő lúgosító hatású is, rendszeres fogyasztás esetén tehet a szervezet elsavasodása ellen.
A lucerna remek étvágygerjesztő, mert segíti az emésztést enzimek révén, így segítve a gyomrot is. Lúgos hatása miatt köszvény ellen is kiváló, rendszeres fogyasztása kioldja az ízületekből a húgykősavat. Magas kalcium tartalma kedvez a csontoknak és fogaknak is, valamint szívizom-erősítő is.
A vérszegénység általában azért következik be, mert kevés a vas a szervezetben. Ez különösen nőknél okozhat gondot. Minél nagyobb a havi vérveszteség, annál inkább fogy a vas a vérből, s ha nem pótoljuk, vérszegénység következik be, ami csupán a többi betegség kezdete. A lucerna magas vastartalmánál fogva elősegíti a fáradékonyság csökkentését; hozzásegít a megszüntetéséhez, majd pedig megkezdődik a vér pótlása a szervezetben. Ezenfelül magát a vérnyomást is képes kiegyenlíteni, mert az ereket lágyítja, így az alacsony vérnyomást növelheti, a magasat pedig csökkentheti. Tehát mondhatjuk, hogy a normalizálja / megfelelőre állítja be a szervezet vérnyomását.
Zöldturmix recept Bencze Ilona ajánlásával:
Turmix elkészítéséhez a következő adalékokat javasoljuk: 2 evk Moksa Green porkeverék + 0,5 l víz + 1 evk méz + 1 evk lenmagolaj + 2 karika citrom + 1 alma vagy banán vagy körte. A recept tetszés szerint, saját ízlésünk szerint variálható, kibővíthető. Naponta minimum 3 dl turmix elfogyasztása ajánlott reggel étkezés előtt. Hűtőben 2-3 napig eltartható. Ha közben besűrűsödik a turmix hideg vagy meleg vízzel hígítható.
Forrás (1): Népgyógyászat
Forrás (2): Wikipédia